Радев

Радев: Управляващите партии нямат нужда от субсидиите, те засягат опозицията

Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта и дори не се крият. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев по повод предложението на правителството за намаляване на партийната субсидияот 11 на 1 лев за получен действителен глас от 1 юли до края на годината.

Субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията, така че едно такова решение задушава опозицията точно преди местните избори, посочи той.

Силно се надявам, че партиите ще намерят добър баланс между техните собствени интереси и интересите на обществото, каза държавният глава. Но, според Радев, големият проблем съвсем не е размерът на субсидията, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането.

Държавният глава призова да се спрат спекулациите, че президентът спира АМ „Хемус“ и инфраструктурното развитие на страната. Радев подчерта, че ветото му върху промените в Закона за държавната собственост и последвалото сезиране на Конституционния съд не се отнася за автомагистрали, скоростни пътища, газопроводи, жп линии и т.н., т.е. за националните обекти.

Радев беше гост на Шестия световен конгрес на информационните агенции, за който в София присъстват над 200 делегати от 100 страни.

Бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране на информацията. Това е едно от предизвикателствата, пред които са изправени медиите, подчерта президентът.

„Финансовите проблеми принуждават медиите да влизат в политически и икономически зависимости, подкопават етичните стандарти. Наемат се армии от полуграмотни тролове да се дискредитират публични личности“, смята още Радев.

По повод актуалния спор със Северна Македония за честването на Гоце Делчев, Радев изрази съжаление, че България е пропуснала шанса да реши въпроса още при подписването на договора за приятелство и добросъседство с Македония.

„Пропуснахме шанса да го заложим в т.нар. договор, защото той по формата е декларация. Това не е договор за добросъседство с Македония. Оттук нататък правната стъпка е залагането на този договор с допълнителна актуализация в глава 35 от преговорите за присъединяване на Македония към ЕС. Изразявал съм го многократно, това са европейски критерии, ние трябва да ги следваме, след като Македония има амбиции да стане член на ЕС. А най-много ние трябва да й помагаме. Но и да следим тези критерии да се спазват“, смята президентът.

- реклама -