сн. БГНЕС

Радев участва в тържествата за 108-та година от освобождението на Горна Джумая

„Нека вярата, че България ще пребъде ни дава сили смело да чертаем бъдещето на народа ни и Пиринска Македония“, каза в Благоевград президентът Румен Радев. Тази вечер президентът Румен Радев посети Благоевград, където участва в тържествената церемония, посветена на 108 години от освобождението на Горна Джумая и празника на града.

На площад „Георги Измирлиев“ държавният глава поздрави почетния караул и произнесе слово.

сн. БГНЕС

„ Показателни са думите на редица чуждестранни военни наблюдатели на съвременниците на тогавашните събития, че са виждали много самоотвержени армии на бойното поле, но не и равен на българския патриотизъм, защото офицери, войници, опълченци рамо до рамо сбъдват надеждите на разделените от Майка България. Мечтата на всички е да заживеят в едно общо свободно отечество. Но цената на победите и независима България имат висока цена – на бойните плета оставят живота си хиляди. Вдовиците и сираците ще заживеят с непоносимата мъка от загубата и гордостта от подвига на близките си. Затова днес, когато отправяме тържествени слова, нека склоним глави с благодарност към храбрите и достойните“, заяви Радев.

„На вас – техните горди наследници, пожелавам здраве, сили и успехи, да пазите духа, паметта и традициите на този красив и борбен край. И нека вярата, че България ще пребъде ни дава сили смело да чертаем бъдещето на народа ни и Пиринска Македония“, каза от трибуната държавният глава.

Румен Радев наблюдава прегледа на реплики на бойните знамена светини.

- реклама -