Румен Радев, похвали, служебни министри

Радев: Убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление

Употребата на химическо оръжие и убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление.

След като вече сме свидетели на толкова много невинни цивилни жертви, призивът ни е възможно по-скоро да се организира независимо международно разследване.

Така президентът Румен Радев коментира темата за войната в Украйна от Португалия, където е на официално посещение.

„Ние трябва да разберем истината и всички отговорни за тези варварски деяния трябва да бъдат наказани възможно най-скоро.

Ако не го направим, тази война ще продължава. Колкото повече невинни цивилни жертви има, толкова по-трудно ще се установи мирът”, коментира държавният глава.

По думите на Радев дали НАТО трябва да се намеси в конфликта е изключително деликатен въпрос.

„Ние вече имаме ясни изявления на генералния секретар на Алианса и на президента Джо Байдън, както и на други държавни ръководители,

че намесата на НАТО в Украйна крие огромният риск от Трета световна война.

Голямата тревога е тази война да не прерасне в ядрен конфликт. 6 000 ядрени глави има най-малко в арсенала на Руската федерация”, предупреди той.

Радев е категоричен, че трябва да се търсят всички възможни форми „криминалните деяния” да бъдат прекратени, без да рискуваме глобален конфликт с непоправими последствия.

Двустранните отношения с Португалия 

Историята на отношенията между България и Португалия е пример за взаимно разбирателство и сътрудничество. Свързва ни искрено приятелство, базиранo на общи ценности и разбирания за бъдещето на Европа, каза Радев.

„Ценим постигнатото в развитието на двустранните връзки с Португалия.

В момент на изпитания, на предизвикателства към европейското единство е от огромно значение двете най-отдалечени географски страни да покажат,

че могат да работят заедно, да препотвърдят своята обща визия и цели за един по-сигурен Европейски съюз”, каза още той.

Радев благодари за готовността на Португалия да участва в укрепването на Източния фланг на НАТО с военен контингент.

„Това е изключително важно за демонстриране на нашата решителност и единство в отстояването на нашата свобода, демокрация и ценности”, допълни той.

Португалският президент Марсело Ребело де Соуза благодари на Радев за третото му посещение в страната в рамките на три години.

„Това добре показва приятелството между държавите, народите и приятелството между нас, което ни обединява. Поздравявам ви и ви благодаря за присъствието”, посочи той.

- реклама -