Радев, Три морета,

Радев: Централна и Източна Европа ще бъдат все по-привлекателни за мащабни инвестиции

Регионът на Централна и Източна Европа ще бъде все по-привлекателен за мащабни стратегически инвестиции, благодарение на засиленото партньорство в рамките на Инициативата „Три морета“.

Това заяви президентът Румен Радев при откриването на Президентския панел на Бизнес форума, който се провежда в рамките на Шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“.

Българският държавен глава е домакин на международното събитие, в което участват президенти и ръководители на делегации от 12-те държави участнички от ЕС и стратегическите партньори – САЩ, Европейската комисия и Германия. Форумът се провежда на 8 и 9 юли в Националния дворец на културата в София.

 

Инициативата „Три морета“ се е утвърдила като платформа за диалог за определяне на  стратегически насоки за ускоряване на икономическия растеж и чрез транспортна, енергийна и дигитална свързаност, смята Радев.

Целта е да се преодолее изоставането на нашия регион в развитието на инфраструктурата, в сравнение със Западна Европа, и така Старият континент да стане по-хомогенен, единен и проспериращ.

 

„Реалисти сме и напълно осъзнаваме колко трудна и изключително амбициозна е тази задача, тъй като необходимите инвестиции значително надхвърлят наличните ресурси, както на отделните държави, така и европейските фондове. Въпреки това, осъзнаваме и огромния потенциал, който може да бъде разгърнат със силата на общите ни усилия“, отбеляза президентът.

 

Като ключови фактори за успеха на инициативата Румен Радев определи привличането на значим инвестиционен интерес,  насърчаването на иновативни форми за интелигентен растеж и създаването на работещи бизнес партньорства.

 

Румен Радев открои приноса на Инвестиционния фонд, създаден преди две години, за прилагането  на принципно нов подход за мобилизиране на частния капитал, което изпраща ясен сигнал към бизнеса.

„Свидетели сме на първите три инвестиции във всяка област на сътрудничество – транспорт, дигитализация и енергетика, реализирани за по-малко от година и очакваме тази динамика да се ускори“, посочи държавният глава.

 

Конкурентоспособността и икономическият успех изискват разработване и внедряване на „интелигентни решения” в енергетиката, транспорта и дигитализацията и активно партньорство още при научните изследвания и иновациите, подчерта още президентът.

Румен Радев изрази амбицията на България за постигането на много по-добра свързаност в науката, образованието, технологиите и иновациите, за развитие на потенциала на младите хора от региона, които да останат ангажирани с неговото развитие. В рамките на форума е организирана и среща на агенциите за научноизследователска и развойна дейност и иновации на участващите в инициативата страни, с очакване да се постигне споразумение за сътрудничество.

В изказването си държавният глава припомни и че без активно сътрудничество с нашите съседи в сферата на енергетиката и транспорта, синергията по оста Север-Юг няма да бъде напълно завършена и приветства отправената обща покана към президента на Гърция да бъде гост на форума.

- реклама -