Радев: Охранителите от парк „Росенец“ са служители на НСО. Тече проверка по случая-ВИДЕО

Служители на НСО са участвали в блъскането на Христо Иванов около резиденция „Росенец“. Това съобщи на извънреден брифинг президентът Румен Радев.

Вчера Иванов заедно с общински съветник на Демократична България посети с лодка по море пристанището. На брега беше посрещнат от охранители на обекта, които изблъскаха бившият правосъден министър във водата.

„Днес имах разговор с началника на НСО – потвърждавам, – участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Извършва се служебна проверка по казуса със сблъсъци на плажа.

Отдавна заявих, че господата Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но решенията за списъка на охраняемите лица се взима от изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов. Кого допълнително, извън този списък, ще охранява НСО, зависи от президента.

По закон работата на НСО се определя от Комисия в състав главния секретар на МВР, председателят на ДАНС и ръководителят на НСО. Само напомням, че ДАНС и МВР са на подчинение на премиера Бойко Борисов.

Миналата година събрах комисията и те препотвърдиха нуждата от охрана на Доган и Пеевски.

Днес имах разговор с председателя на НСО и му възложих още утре Комисията да се събере. Очаквам по Закон тя да изпълнява функциите си. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обект „Росенец“ и да се вземат мерки.

Относно призивите да вляза в изпълнение на правомощията си спрямо НСО, напомням, че още през 2015 г. правомощията на президента да влияе на НСО, бяха отнени.

Ако някой не иска да контролира службата, но ми внемяна отговорност, то нека да се възстановят правомощията ми по Закон“, допълни президентът.

- реклама -