Радев: Ще поканя ЦИК, партиите, органите на реда, за да обсъдим всички пропуски в изборите

Гражданите нека масово да участват в тези избори, за да не допуснат купеният вот да определя тяхното бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас.

Ще поканя ръководството на ЦИК, партиите, органите на реда, за да обсъдим всички пропуски в изборите и отстъплението от честността в изборния процес, добави президентът.

„Продължава да има нежелание за въвеждане на машинното гласуване. То поне ще реши въпроса с огромния брой недействителните бюлетини – това са недопустими проценти“, добави Радев.

„Протестният вот, според мен, се изразява по друг начин. Много е важно да има доверие в изборния процес. Много от хората не отиват да гласуват, защото нямат доверието, че техният вот ще бъде отчетен коректно“, обясни президентът.

Радев коментира и думите на Макрон

„Няма български мигранти. Нека да е ясно, че България, за разлика от други страни, е член на ЕС и българските граждани са граждани на обединена Европа и свободата на движение е тяхно право. Мисля, че външната политика е прекалено деликатна и сложна материя, за да бъде използвана за евтин вътрешнополитически ПР предизборно, от която и да е страна. Имали сме много разговори с президента Макрон, обсъждали сме различни теми, но той съвсем ясно и отчетливо заяви своите амбиции за европейско лидерство, които ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене. Защото това оставя впечатлението за чертането на нови разделителни линии. Освен това в европейската политика е неуместно и недопустимо да се лепят национални етикети. От друга страна подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не се отива към непремерени официални реакции, заяви Радев относно изказването на френския президент Еманюел Макрон.

Отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество. И ако има някакви проблеми между нас, изобщо не е този. За нас е много по-важно да имаме френската подкрепа по стратегически въпроси за нас въпроси като Шеген, пакета „Мобилност“, подкрепата за началото на членство на Северна Македония в ЕС и дали имаме подкрепата на Франция. Ако нямаме, какви са причините – дали е недостатъчно работа тук вътре в страната, или липса на силна дипломация, която да отстоява нашите постижения, добави той.

- реклама -