Радев: Ще връча мандата след Нова година

Радев: Ще връча мандата след Нова година. Отчитайте все пак, че има и празници, заяви държавният глава.

Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната“ след Нова година.

„Ще връча скоро мандата,

няма да губим време. Но отчитайте все пак, че има и празници“, каза той.

Празникът Ханука носи надеждата в днешното време на засилващо се противопоставяне. Това каза президентът Румен Радев по повод Празника на светлината – Ханука. Държавният глава запали първата свещ от ритуалния свещник заедно с второкласничката Ава в Централната софийска синагога.

Сред официалните лица на събитието

бяха още кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители, министърът на външните работи в служебния кабинет Николай Милков, представители на религиозните общности в България и на дипломатическия корпус.

Заедно с президента беше и съпругата му Десислава Радева. По повод празника Ханука в Синагогата се събраха стотици евреи. Кметът на София Йорданка Фандъкова запали втората свещ от ритуалния свещник.

Искам да благодаря на Организацията

на евреите в България „Шалом“, на Централния израилтянски духовен съвет и на всички вас, представителите на еврейската общност в България, за възможността да споделим заедно този голям и обичан празник, каза в словото си президентът Румен Радев.

Тук винаги усещам сърдечен прием, така както векове във всеки български дом са желани гости съседите християни, мюсюлмани и евреи, добави той. Радев подчерта, че Ханука от векове носи надеждата за тържеството на светлината, за победата над злото,

за обновлението и вярата ни в утрешния ден.

В днешното време на засилващо се противопоставяне, когато гласът на разума все по-често е заглушаван от омразата, нашето послание тази вечер е по-силно от всякога, защото историята неведнъж ни е казвала, че светлината може да си проправи път само с нашата просветеност и отговорност, допълни държавният глава.

В навечерието на 80-ата годишнина от спасяването

на българските евреи нека не забравяме, че чудото най-често е човешко дело, а съвестта за него няма почивен ден. Достойният пример на нашите предци ни задължава да препотвърждаваме във времето техния хуманен избор, да пренасяме във времето техния пример за всеотдайност, отговорност и съпричастност, продължи той.

Нека пуснем светлината в сърцата и домовете си, за да озари тя и целия свят, призова Радев.

- реклама -