Радев: Ще предоставя всички условия да се сформира управленско мнозинство

Президентът Румен Радев коментира, че следващата седмица ще обяви първото заседание на Народното събрание.

По думите му издигането на нови червени линии, и то след изборите, и търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиция издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата.

„Аз ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя изцяло с техните виждания. Изключително важно е те да намерят общия език.

Ще предоставя всички условия по конституция, така че да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус и да се сформира управленско мнозинство”, каза още държавният глава.

Според президента и изминалите избори не са успели да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите и от властта. „Този вот не даде възможност на никоя партия да управлява сама и не дадоха възможност за лесно формиране на коалиция. Това е ясен знак към партиите, че хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси”, категоричен е Радев.

По думите му България има нужда от работещ парламент и устойчиво редовно правителство. „Сега не е време за малодушие, не е време за тяснопартийни сметки. България има нужда от парламент. Върху него се крепи нашият конституционен модел на управление. Сега е време да се поеме отговорност и за политическа смелост”, добави той.

- реклама -