Радев: Шизофренно е всеки ден да плачеш за Шенген и да тръбиш, че службите са пробити

Има дълбоко непознаване за работата на ДАНС. Когато се разбере, че някой е агент, не означава, че моментално трябва да бъде изгонен от страната. Напротив, тогава започва същинската оперативна работа. Да се установи кои са обектите на неговото въздействие в България. Кои хора е вербувал, ако го е направил. На кои хора въздейства и от кого получава информация. Когато се експулсира, всички усилия за разкриване на истинската, ако има такава, агентурна мрежа и дейност, пропадат. С тези действия България се лишава от една такава възможност.

Това коментира президентът Румен Радев.

„По отношение на службите – липсата на адекватна обществена реакция за признатите закононарушения и користни кроежи на политически лидери от злополучния запис за отдаване на нашата национална сигурност и суверенитет под концесия, за опорочаване на изборите, за приватизиране на държавността, ги окуражават тези политически лидери днес да атакуват безогледно ключови институции, да раздават оценка за службите от нивото на тяхната въпиеща некомпетентност и невежество, да настояват за тяхната подмяна. Единствената цел на така наречената реформа на службите – това е тяхното подчиняване, за да не може никой да научава за безчинствата на управляващите и да не може никой ефективно да противоустои”, допълни държавният глава.

Той смята, че действията, които се прикриват зад шумни, ежедневни декларации и клетви в евроатлантическа преданост, реално ни отдалечават от Европейския съюз и НАТО и системно рушат държавността. „И хора, които снемат, фотографират документи с гриф „секретно” и ги разпръскват по разни сайтове, които с охота споделят чувствителна информация на чужди граждани, които ръсят в ефир класифицирана информация, трябва да отговарят пред закона, а не да променят законите и то, особено в областта на националната сигурност”, категоричен е президентът.

„Шизофренно и политически нелепо е всеки ден да плачеш за Шенген и еврозоната и в същото време да тръбиш навсякъде, че службите са пробити и навсякъде има шпиони. И другите държави си имат проблеми.

Но аз не съм чул някой лидер да спомене и дума за своите служби. ДАНС е важен елемент от националната сигурност.

ДАНС не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи и с болни амбиции политици.

Когато те атакуват по най-безогледен, безобразен и невеж начин ДАНС, Агенцията е длъжна да се защити”, е мнението на Радев.

„Правителството и Народното събрание следва да съхраняват и развиват отбранителните способности на Българската армия, а не да я използват за донор на чужди армии”, заяви президентът за решението да изпратим дефектни ракети на Украйна.

Държавният глава коментира и критиките, които отправи наскоро към правителството, че кабинетът не прави достатъчно за убеждаването на Нидерландия и Австрия за влизането ни в Шенген. „Има много действия, които трябва да се вършат по отношение на Шенген. Не е само въпрос на убеждаване. Неслучайно още от миналата година аз започнах да повдигам тази тема три пъти на Съвета на Европейския съюз, без да е в дневния ред. Директно, твърдо, категорично, с настояване да започне това разглеждане. Изключително интензивна работа на всички нива. От дипломатическо до професионално в МВР. Темата беше съживена и повдигната отново. Произнесоха се и Европейската комисия, и Съветът на ЕС, всички европейски институции и болшинството наши партньори. Много системна работа – и на дипломатическо, и на всяко ниво, в много области. Постигнахме ангажимент за октомври месец тази година. Поне най-късно до края на годината. Набра се скорост. Аз констатирам известно забавяне и това наистина ме тревожи. И ще се радвам, ако правителството, с много по-активни действия, навакса това темпо, което бяхме задали в служебното правителство”, уточни той.

- реклама -