Радев: Считам, че съществува политическа воля за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество с Русия

Считам, че съществува политическа воля за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество с Русия. Това заяви в началото на разговорите президентът Румен Радев, който прие министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев в Гербова зала.

 

Президентът изтъкна още, че Русия е наш стратегически енергиен партньор.

Българо-руският диалог може да допринесе за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес, каза президентът на България Румен Радев по време на срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

„Имаше един момент, когато имах усещане, че всички икономически връзки се срутиха. Големите проекти изчезнаха, натрупаха се взаимни обиди, търговията стагнира.“, каза Медведев на срещата с Румен Радев.

„С общи усилия можем да променим всичко. Най-важното е правителствата да работят както трябва, да бъдат вземани необходими решения на ниво компании, да бъдем в постоянен диалог, включително на междурегионално и хуманитарно ниво“, допълни руският премиер.

„Радвам се да ви приветствам тук, след като с президента Владимир Путин възстановихме диалога на най-високо ниво, въпреки разликата по двустранни и по международни въпроси“, каза още Румен Радев.

Руският премиер покани българския президент на Петербургския икономически форум през юни за продължаване на двустранния диалог по проектите от общ интерес.

Медведев се срещна по-рано и с премиера Бойко Борисов.

- реклама -