Радев: Съвместното ни пътуване с Пендаровски до Рим е прекрасен повод да подновим диалога между двете страни

Президентите на България и Република Северна Македония отлетяха за Рим и Ватикана. Там  традиционно ще се състои аудиенцията при Главата на Римокатолическата църква за Празника на българската просвета и книжовност. Двамата ще почетат заедно делото на Светите братя Кирил и Методий.

На път за Рим българският правителствен самолет спря в Скопие, за да вземе делегацията на Северна Македония, водена от президента Стево Пендаровски. Двамата президенти проведоха кратка среща, информира БНТ.

Пред медиите след срещата Радев благодари на Пендаровски за гостоприемството и заяви:

„Съвместното ни пътуване до Рим и отдаване на почит към Светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между нашите две страни на най-високо ниво, и да заявим нашата обща воля да развитие на нашите отношения в дух на сътрудничество, приятелство и добросъседство“

Стево Пендаровски заяви, че ще използват пътуването до Рим, за да разговарят за актуалните теми, свързани със съвместните отношения между България и Република Северна Македония. Уточни, че сега срещата на летището им е била кратка – било е „приятелско пиене на кафе“ и са обсъдили решенията на Европейския съвет в Брюксел.

Пендаровски заяви, че се надява като приятели да разговарят и по най-тежките въпроси. Надявам се, че това, което ни разделя, ще ни сближи, заключи Пендаровски.

- реклама -