Радев: Съединението ни учи, че е време да излекуваме своите комплекси

Единствените думи на бившия премиер, които имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор, заяви държавният глава

 

Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост. Защото именно с неповторимия акт на българското Съединение сме успели сами, без външна подкрепа или принуда, с единната воля на целия български народ, с държавническа зрялост, с политическа мъдрост да постигнем своята голяма национална цел. Време е да го направим и днес. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в град Раковски по повод 136-ата годишнина от обединението на Княжество България и Източна Румелия.

 

Има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждата на българите и никоя партия няма силите да се справи сама, посочи държавният глава в отговор на въпрос за евентуален нов политически проект на двама от служебните министри. „Ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект, а да следват една по-широка философия, отворена към цялото общество“, подчерта президентът. Той призова партиите за диалог и припомни, че кредото му винаги е било за постигане на надпартиен обществен консенсус в името на законността, демокрацията и просперитета, а служебното правителство е доказало, че хора от различни хоризонти могат да работят заедно и ефективно за България.

 

Единствените думи на бившия премиер, които имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор, посочи президентът, помолен за коментар на думи на бившия министър-председател.

 

Държавният глава изтъкна, че преди да бъде разпуснато 46-ото Народно събрание и да се насрочат парламентарни избори, трябва да се актуализира бюджетът. Президентът отбеляза, че предстои да се срещне с представители на Централната избирателна комисия, за да бъде сигурно, че парламентарни и президентски избори с машинен вот могат да се проведат едновременно без да бъдат компрометирани. „Трябва да организираме по такъв начин тези избори, че българските граждани да могат справедливо, честно и обективно да изразят своя вот“, подчерта президентът.

 

По повод изразените публично опасения на част от социалистите у нас, че тяхната надежда може да бъде предадена, държавният глава посочи, че не той е човекът, който ще ги предаде. „За себе си гарантирам“, заяви президентът.

 

В Раковски президентът посети катедралния храм “Пресвето сърце Исусово” и разговаря с католическата общност в града. В рамките на посещението си държавният глава разгледа и Центъра за професионално обучение “Тракия”. Обучителният център е част от плана за интегрирано развитие на  Тракия икономическа зона . В него се квалифицират и преквалифицират кадри на фирмите от най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа. Румен Радев проведе среща с представители на фирми от „Тракия икономическа зона”.

- реклама -