Радев с остра реакция за Петков: Той е премиер, а не куриер на чужди предложения

Радев с остра реакция за Петков: Той е премиер, а не куриер на чужди предложения.

Кабинетът не успя да изготви българско предложение,

а сега внася френско и при това хвърля цялата отговорност върху Народното събрание без да заяви собствена позиция. Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер.

Това заяви президентът Румен Радев по повод на

внесеното от Кирил Петков в Комисията по външна политика

френско предложение за започване на преговори на РСМ за ЕС.

Радев заяви, че неговата позиция е ясна и, че тя е от КСНС, неговите обръщение към НС и българските граждани.

„Предложението на френското председателство

са стъпка в правилната посока,

но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени преди да се вдигне ветото“, подчерта Румен Радев.

„Искането за включването на българите в Конституцията на РСМ трябва да стане задължително преди началото на преговорите.

Но не по-малко важно са ясни механизми и измерими критерии

за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история, както и за възстановяване на разрушените паметници и знаци на българщината в тези земи, и за опазване на българското културно наследство,

изкореняване на езика на омразата,

реабилитация на жертвите само защото са се наричали българи“, каза още Радев.

Той очаква българското правителство категорично да изясни тези въпроси, да изисква ясни механизми и гаранции.

Президентът припомни, че многократно е

заявявал своята позиция както по време на заседанието на КСНС от януари, така и в обръщенията си към Народното събрание и българския народ.

„Предложенията на Френското председателство са определено стъпка в правилната посока, но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени преди да се вдигне ветото“, подчерта държавният глава.

По думите му вписването на българите в

Конституцията на РСМ преди началото на преговорите е задължително, но недостатъчно условие.

Румен Радев призова и за изработването на ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и

фалшификация на българската история,

възстановяване на разрушени паметници и знаци на българщината в РСМ, опазване на българското културно-историческо наследство, изкореняване на езика на омразата, както и за реабилитация на всички жертви и репресирани само заради това, че са продължили да се наричат българи.

„Очаквам българското правителство категорично да изясни всички тези въпроси, да изисква ясни механизми и гаранции и да отстоява българския интерес“, подчерта държавният глава.

Помолен да коментира призива на премиера

да застане заедно с него на правилната страна на историята в борбата срещу задкулисието, държавният глава посочи, че борбата с корупцията изисква съдебна реформа, която е спряла.

„Тук трябва да сме изключително ясни, че хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и беззаконието и продължаваме да я водим, много от тях са извън парламента. Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“, посочи още Румен Радев.

„Още от древни времена търговията е не само с парични средства“,

заяви още президентът в отговор на въпрос за отправен призив да представи доказателства, че парламентът се е превърнал в тържище и че се купуват депутати.

„Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“, добави държавният глава.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено