Радев, Минеков, Рим,

Радев с нова идея: Ако съберем младите хора от България и РСМ ще неутрализираме всяка пропаганда

Президентът Серджо Матарела е изцяло солидарен с нашата позиция за присъединяването на РС Македония и Албания към Европейския съюз.

Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с италианския си колега в двореца Куиринале, в Рим.

Всички искаме да видим възможно най-бързо тези страни по техния европейски път. Обясних много ясно българската позиция, че ще имаме напредък, когато и самите страни демонстрират ясно и необратимо, че изпълняват критериите, каза още Румен Радев.

Всички оценяват това, което напоследък прави България – активизиране на диалога, различни инициативи.

В момента българското правителство работи усилено с правителството на РСМ и в най-скоро време България ще дари едно чувствително количество ваксини, съобщи Румен Радев.

Той съобщи, че още при сформирането на служебното правителство, е обсъдил с колегите си възможността помощите, които се дават в туризма да бъде не просто плащания, за да съществува бранша, а да бъдат вложени в нещо действащо. Така президентът направи връзката с обявената по-рано днес от финансовия, образователния и транспортния министри нова мярка в помощ на сектора с участието на ученици и учители.

С Пендаровски обсъждаме да поканим ученици и студенти от РС Македония да прекарат част от ваканцията си заедно с нашите деца. Разбира се и с учители, така че да имаме образователна и хуманитарна програма.

Ако успеем това да го постигнем, ще направим най-важната крачка за преодоляване на десетилетната пропаганда, на инсинуации и противопоставяне между нашите две страни. Ако ние съберем нашите млади хора заедно, съм сигурен, че това ще неутрализира всякакви пропаганди, заяви Румен Радев

Италия е много важен партньор за България, каза Румен Радев.

Двамата държавни глави са обсъдили икономическото и инвестиционно сътрудничество. Радев отбеляза, че през 2019 година, преди кризата, стокообменът е бил 5 милиарда евро.

Радев подчерта, че Италия представлява интересен модел за нас от гледна точка на туризма. Той съобщи, че е разговарял с колегата си за това какъв е погледът на Италия върху Плана за възстановяване и устойчивост.

Обсъждахме и опазването на културното и историческо наследство. В България има множество римски паметници, а Италия има специална структура за опазването и техният опит ще бъде много полезен за нас, каза държавният глава пред българските медии в Рим.

Радев и Матарела са коментирали и партньорството в ЕС и в областта на сигурността, както и по-добрата охрана на външни граници.

Предизвикателствата с мигрантите не са отминали нито за Италия, нито за Малта, Гърция. Мога да кажа и за България, защото ние имаме най-голямата сухоземна граница. Тук продължавам да настоявам за оперативен план на ЕС, ако имаме такава криза, подчерта Румен Радев.

Години наред воювах за промени в Закона за културното наследство, в момента създавам инициативна група за тях. Вследствие на новия парламент веднага ще задействаме всичко, което е нужно за един действащ закон.

Това заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Проф. Минеков е част от делегацията, водена от държавния глава Румен Радев, която е на посещение в Рим и Ватикана, и която бе приета на аудиенция по Папата по повод празника 24 май. В италианската столица проф. Минеков е разговарял с президента Серджо Матарела, с когото са обсъдили въпросите по опазването на културното наследство. Нещо, с което Италия се справя изключително успешно.

„Италия и италианският президент ще помогнат по всякакъв начин, за да получим правилните съвети и помощ по опазването на нашето културно наследство. Нека да не забравяме, че ние сме били и част от Рим. Това е важно за италианската държава. Помощта ще бъде многостранна – от институти, от юристи. Нека да сравним законите, които действат у нас и в Италия. Мисля, че резултатът ще бъде добър, аз съм наистина щастлив и доволен“, заяви проф. Минеков.

- реклама -