Радев разбуни кошера: Петков и Нинова с контра реакция за РСМ

Радев разбуни кошера: Петков и Нинова с контра реакция за РСМ. След като по-рано през деня президентът силно разкритикува правителството и самия премиер за казуса със Северна Македония, Кирил Петков и вицепремиерът и соцлидер Корнелия Нинова излязоха с остри реакции.

Премиерският пост е важен за мен дотолкова,

доколкото мога да правя промяната, в която вярвам. Това заяви премиерът Кирил Петков, коментирайки създалата се политическа криза и вота на недоверие.

„Първо, това че още един депутат, Кирил Симеонов, взе правилното решение, според мен, че ще гласува в подкрепа на правителството и няма да хвърли държавата в спирала от политически риск – ми дава надежда, че има още хора, които мислят по тази тема. Ще дадем всичко от себе си, за да намерим още хора“, заяви Петков, цитиран от NOVA.

По думите му никой от политическите лидери не

трябва да се изненадва, че ПП ще продължи да търси начини за убеждение, защо е важно за България да вземат правилното решение.

„Ако случайно падне правителството. При следващия мандат с коалиционните ни партньори ще говорим лично с всеки един депутат – от всички политически сили, който иска да подкрепи правителството. Но те трябва да са независими. Това, което искаме да прекъснем е задкулисието. Който иска да е с нас – трябва сам да вземе решението какви политики да подкрепи“, заяви премиерът.

И допълни: „Ако трябва да пробием бетона на

задкулисието, ще се бием до дупка. Не бих предал държавата, ако зависи от мен. Ако има някакви други варианти, които са свързани с хора на които вярвам, позицията на премиер е важна дотолкова за мен, доколкото мога да правя промяната, в която вярвам“.

По думите му в партията решенията се взимат на четири очи.

„Нито един от нас в ПП няма право да вземе решение самостоятелно. По този начин си имаме коректив. Ние имаме този механизъм. Имаме Изпълнителен съвет, в който заедно обсъждаме и вземаме решения“, каза още Петков.

По-късно пред Дарик радио Петков обяви, че ако Радев не иска да бъде объркан, да следи хората, които го подкрепиха.

„Виждам реакция на грешна информация и

никакво вглеждане в това, което хората искат.  Не знам дали е подведен или объркан, но има нещо, което го прави да изглежда не човекът, който си спомням. Има шанс бързо да се върне към своята сила. Ако не иска да бъде объркан, да следи хората, които го подкрепиха. Сега просто трябва да излезе на площада, да излезе да ги попита, да каже „ Може би съм се объркал, какво искате?“. Така коментира премиерът Кирил Петков в „Седмицата“ по Дарик радио последните изказвания на президента Румен Радев.

„Когато задкулисието влезе в президентската институция,

всички ние излязохме на площада, защото искахме да покажем, че това е една червена линия, която ако прекосиш, гражданското общество идва и те защитава. Видяхме „Възраждане“ с ГЕРБ, ДПС и ИТН,  точно като една коалиция на задкулисието ни нападнаха и унищожиха ролята на един толкова светъл човек (бел.ред. Никола Минчев). Видяхме същите лица и сега. Призовавам го (бел.ред. Румен Радев) да се замисли защо същите хора,

които бяха на площада, когато главния прокурор влезе

в президентската институция, сега бяха отново на площада, за да подкрепят правителството“, допълни още Петков.

На въпрос дали купува депутати, министър-председателят отговори, че няма купуване или пазаруване, а всеки носи отговорност и има своята историческа роля. „ Бяхме се събрали съмишленици от ПП преди една седмица и мислехме какво се случва оттук нататък, ние усещахме, че задкулисието дърпа с всички възможни лостове, за да свали това правителство.

Имаше гласове от хора, които уважавам, които казваха,

че нищо не може да се прави в момента и трябва да се ходи на избори, но някои от нас казаха, напротив, трябват ни 12 гласа и ние трябва един по едни да говорим с всеки възможен депутат, който вярва, че клетвата му за България, лоялността му, не е към нечий партиен лидер.“

Петков сподели, че е почувствал надежда, когато първите пет депутата от ИТН ясно са заявили, че скъсват с идеята някой да им диктува какво да прави.

„Продължихме да говорим с всеки един, който вярва, че

отговорността за промяната не е на партия, не е на лидер. Ние сме тук, за да ги обединим. В този момент ако 6 човека натиснат бутона „не със статуквото“, „не със задкулисието“, имаме „право на собствено мнение“, България ще има съвсем друга посока. “

Премиерът обясни, че за да бъде правителството стабилно, е трябвало да се предприемат два хода – „ да даваме обществените средства на същите тези хора, срещу които обещахме, че ще се борим, да оставим пенсионерите назад. Този тип политики биха довели до стабилност, но и до циментирането на това задкулисие и поредното предаване на обещания, това ние няма да го направим. Ценността е да си на правилната страна на историята, да изтеглиш една нация напред, на цената на всичко, това е цената, която сме готови да платим.“

Относно френското предложение Кирил Петков ясно заяви,

че няма да вземе ясна позиция относно РС Македония, докато Народното събрание не вземе решение. „Аз като министър-председател няма да направя нищо, ще изчакаме това решение, то е национално и изисква по-голямо обединение от хора.“

По негови думи като неофициални поводи за напускането на ИТН могат да се считат, че са огромните средства, които „ние не разрешихме да се похарчат непрозразно в сферата за строителството на пътищата“. Като втора причина той посочи факта, че от ПП не одобриха предложението Любомир Каримански от ИТН да стане гуверньор на БНБ.

„Между едни партньори не е страшно да се карат, страшното е когато се направят безпринципни решения.“

Петков коментира и темите за граничния пункт „Капитан Андреево – Капъкуле“, Кирил Симеонов, който се отцепи от ИТН, БСП и Украйна.

Господин президент, спрете да спекулирате

с темата Македония. Призовавате правителството да разсее всички съмнения, че може да вдигне ветото над РСМ. Съмненията ги внушавате вие. Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган,който може да се произнася е парламентът.

Това написа във Facebook лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Министерски съвет прие през седмицата

еднозначно решение: Всяко предложение от Брюксел да се изпраща в Народното събрание и то да решава. Мнозина питат защо Народното събрание? Ами отговорът е прост: защото Народното събрание е ратифицирало договора с Република Северна Македония. Никой друг орган не може да променя условията по този договор.

Защото в парламентарната република НС е

най-висшият орган. Защото в него всичко е публично и прозрачно и защото там може, и управляващи, и опозиция, и обществото да се запознаят с истинските факти и никой да не ги манипулира“, добавя още вицепремиерът.

„Г-н президент, искате ли да се върне модела Борисов,

когато той взимаше еднолично решения и за него парламентът беше едно нищо? Други внушават: защо се заобикаля Консултативния съвет по национална сигурност при президента? Никой не го заобикаля. Но той дава само консултации, докато решенията на НС имат силата на закон и са задължителни. И които ги наруши, носи отговорност. Затова искаме да е в Народното събрание“, пише още Нинова.

И допълва: „Стига сте заблуждавали българите.

Няма да предадем българския национален интерес. Питам онези, които твърдяха, че на 24 май при посещението в Рим ще пуснем Македония : Къде сте? 24 май мина“.

Питам онези, които твърдят ,че до края на френското председателство през юни ще пуснем Македония: Ако на Европейския съвет другата седмица заявим – Не, ще излезете ли да се извините, че лъгахте?

Да използваш истинското родолюбиво

чувство на българите, за да си правиш политически пиар и да трупаш личен рейтинг е подлост.

И господин президент, когато заявявате – те политиците да направят това, те политиците да не правят онова, не забравяйте, че вие също сте политик, при това един от първите в държавата, заключва тя.

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено