студенти
Снимка: БГНЕС

Радев: Продължавам да подкрепям Нинова

Моите критики са към тези, които ни управляват неефективно.

Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам някой да се меси в моите дела. България е вече в криза – политическа, здравна, икономическа, но най-голяма е управленската.

Управлението ежедневно ни тласка към безпътицата. Това заяви президентът Румен Радев след посещението си в БАН.

Според държавния глава България пропада и става негативен герои в световното медийно пространство, губи легитимност във вече всички международни институции. На това трябва да се сложи край. Край с честни предсрочни избори, заяви президентът и подчерта, че е необходим дебат за нов обществен договор.

По повод конституционните промени на управляващите, президентът каза: ГЕРБ внесе недоносче, подигравка.

Аз избрах другия път – първо разговори с академичната общност за идентифициране на проблемите, разговор с неправителствени организации и граждани, разговори с експерти, с всички институции и на следващ етап разговори с партии. Стигнахме друг етап на обществено развитие поради протестите и поради пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент. Аз не виждам основание да внасям моите предложения за промени в Конституцията, ще ги внеса когато българският парламент придобие отново легитимност, тоест след избори, заяви президентът.

Никога не съм снемал своята подкрепа от г-жа Нинова и продължавам да я подкрепям, каза президентът и добави, че без силна, обединена и конструктивна опозиция всяка демокрация залинява.

Политическият дневен ред е толкова наситен, че не може да си позволим да го разпиляваме с каквито и да е кадрови въпроси, коментира Радев по повод освобождаването на Калоян Методиев от длъжността началник на кабинета му.

Във връзка с освобождаването на началника на кабинета му – Калоян Методиев, държавният глава отбеляза: „Като президент моята грижа е да пазя достойнството и перспективата за развитие на всеки млад човек“.

Радев отрече причина за напускането да е различие по бъдещи конституционни промени. „Няма как да има различия. Всеки един в президентството спомага за реализацията на моята политика. Що се отнася до конституционните промени и до това, че те трябва да бъдат обсъждани първо с партиите, виждате как най-голямата партия, с най-голям финансов, човешки и административен ресурс, внесе недоносче, подигравка към правото, предложение за конституция. Аз избрах другия подход“, обясни той.

- реклама -