Радев призова за радиомълчание докато тече работата на комисията за нов боен самолет

Президентът Румен Радев призова и премиерът, министрите и народните представители да запазят радиомълчание докато тече работата на междуведомствената комисия за нов тип боен самолет.

На 1 октомври в Министерството на отбраната бяха обявени предложенията на три държави – САЩ, Швеция и Италия, за доставка на нов тип боен самолет. Съгласно процедурата предложенията бяха отворени по реда на тяхното получаване от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, който е председател на съвместната междуведомствена група за работа по проекта.

Първите две постъпили предложения бяха на САЩ – съответно за нов F-18 и нов F-16, третото предложение е на Швеция – за нов „Gripen“, и четвъртото – на Италия за употребяван „Eurofighter“. След това назначената от министър-председателя съвместна работна група започна работа по анализ на предложенията считано от 2 октомври. След приключване на анализа политико-военна направляваща група, назначена със заповед на министър-председателя, ще проведе разговори с държавите по направените от тях оферти с цел подобряване на предложенията. Работата на политико-военната направляваща група ще завърши с обобщено предложение към министъра на отбраната, което ще бъде внесено в Министерския съвет за вземане на политическо решение за реализация на проекта.

„В авиацията има един много хубав термин – радиомълчание. Аз призовавам и премиерът, и министрите, и народните представители да запазят радиомълчание докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност, равнопоставеност не са празни приказки“, каза днес президентът и върховен главнокомандващ.

Пред паметника на българския летец до сградата на Народното събрание той прие почетния караул по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

Президентът поднесе венци пред Паметника на българския летец. На 16 октомври отбелязваме Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 106-ата годишнина от първия боен полет.

Помолен за коментар за състоянието на българските ВВС в навечерието на празника, президентът пожела на всички хора със сини пагони много здраве, много сили, енергия и вяра. „Вярва за едно по-добро бъдеще на българските ВВС, което те заслужават. Бъдеще, в което нашите прекрасни летци и авиационни специалисти ще могат да разгърнат своите способности, защото българските ВВС не са само стожер на националната сигурност, те са извор и доказана школа по родолюбие, патриотизъм, чест и достойнство“, каза президентът.