Радев призова кабинетът „Главчев“ да преосмисли решението за частна детска болница

Радев призова кабинетът „Главчев“ да преосмисли решението за частна детска болница.

Президентът Румен Радев изпрати писмо до медиите,

с което призовава служебният кабинет на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаването на частна детска болница в София.

„Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София.

Здравеопазването, особено детското,

трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес“, посочва президентът.

В мейла е посочена и предисторията: „Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент,

бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване.

Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането“.

„За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза“, смята Румен Радев.

В темата той включва и конституционните промени, които отнеха неговите правомощия за създаване на служебни правителства.

„С конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват. Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения“, смята президентът.

„Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност“, заключва държавният глава.

- реклама -