Радев

Радев призна, че е получил смс за положителния тест на ген. Петров преди да замине за Естония

Никога досега не съм имал положителен тест за COVID и засега съм в цветущо здраве. Внушенията, че „пръскам зараза у нас и в чужбина” са манипулативни и символ на безсилие.

Това коментира тази вечер в „Панорама“ държавния глава Румен Радев. Той обаче все пак призна, че преди да замине на посещение в Естония е бил информиран, че шефът на ВВС генерал Димитър Петров е дал положителна проба.

„В неделя следобед получих кратко съобщение „ген. Петров е заразен” от неоторизиран орган, само със смс„, призна президента, но обясни, че е решил да не се самоизолира и да пътува за чужбина, защото това не било официално съобщение от РЗИ, а по закон е трябвало здравната инспекция да го уведоми и да му предпише карантина.

„Естонската страна не ми е прекратявала визитата, това беше договорка между мен и президента на страната“, каза още Радев, коментирайки, че няма представа кой е информирал чуждата страна, че е бил контактен на ковид болен.

Президентът заяви, че след като е получил предписание от РЗИ го е спазил до излизането на отрицателния му тест.“В контакт съм с хиляди хора, но спазвам стриктно всички мерки за хигиена и затова съм отрицателен.“

Радев призова гражданите да спазват дистанция и да бъдат отговорни за своето здраве и за здравето на близките си. Докато вървеше интервюто на държавния глава в предаването „Панорама”, пред сградата на обществената медия се проведе протест – от едната страна са хора, които подкрепят президента, а от другата граждани, които искат неговата оставка.

В ефирът на БНТ държавния глава не пропусна да критикува правителството. „След самодоволните брифинги на властта хората изгубиха вяра. Въпреки предупрежденията за втора вълна, въпреки призивите за безплатни тестове – това не се случи„, заяви още Румен Радев.

Според него в тази обстановка „правителството бяга след кризата и ръси пари на посоки, но ефектът не се вижда“.

Президентът не изключва да създаде своя партия.

„Зависи от обстоятелствата. Ако се наложи да създавам партия, факторите са време и обстоятелства“, коментира Радев, запитан дали планира свой политически проект.

„Моята партия е партията на почтените българи – демократи и родолюбци. Срещам ги по площадите в цялата страна и това, което ги обединява е убеждението, че този режим е компрометиран. Ако се наложи да създавам партия, вие първи ще разберете. Зависи от обстоятелствата“, каза пак той и припомни, че подкрепя всяка една партия, която поставя България и българския народ на първо място.

Радев също така отрече да се е разделил със шефа на своя кабинет Калоян Методиев заради присъствието му на празненство, организирано от Корнелия Нинова.

„Хора, които искат да разбият единството на левицата са в основата на тази интрига. Но, социалистите издигнаха кандидатурата ми за президент, аз не съм се разделил с обещанията, които съм дал преди да вляза в президентството. И им благодаря, че те продължават да ме подкрепят и до днес. Освобождаването на г-н Методиев е резултат от общата ми оценка за неговата работа“, изтъкна президента без да отговори в конкретика дали има тлеещ конфликт между него и Корнелия Нинова.

По темата Македония

„Република Северна Македония трябва сама да реши дали да продължава по пътя с идеологемите и омразата от миналото или да тръгне към демократично бъдеще. България трябва да отстоява своята история, език и идентичност. Никой друг освен нас няма как да го направи. Аз съм убеден, че работейки кооперативно и откровено с нашите съседи и братя, ще намерим правилното решение. Но след като Договорът за добросъседство не ни води до тях, ние сме в правото си да търсим права“, коментира още държавният глава.

За мен е важно, че успях да убедя българското правителство, че не може да има безусловна подкрепа, подчерта Радев и припомни за свиканото консултативно съвещание, на което бе постигнато съгласие, че трябва да има национална рамка по темата, която да отстоява националния ни интерес.

България трябва да отстоява своето културно наследство и идентичност, подчерта още Радев.

„Аз настоявам в самата преговорна рамка да се открие отделна глава – глава 35, където да се изложат всички критерии. Тогава изпълняването им ще стане ангажимент не само за България, а за всички страни-членки на ЕС“, каза още Радев и добави: „Глава добросъседство трябва да има, надявам се да се пребори. Другият вариант е анекс и нов договор“.

- реклама -