Радев: Прекланяме се пред делото на светите братя, пред всички български просветители

Радев: Прекланяме се пред делото на светите братя, пред всички български просветители.

Честит най-светъл празник на всички сънародници.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. 

Днес се прекланяме пред святото дело на светите братя, пред всички български просветители.

Не само днес, всеки ден трябва да си даваме смета,

че достойнството на едно общество, неговият просперитет, жизнен стандарт, са в пряка връзка с отношението му към знанието, отбеляза Радев.

Относно протестиращите представители на университетите, държавният глава заяви: Вече имах среща с тях и съм казал всичко, което имах да кажа.

Пред сградата на президентската институция държавният глава се присъедини към тържественото шествие по повод празника. Румен Радев  участва в официалната церемония пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, където отправи приветствие и ще поднесе цветя на паметника на светите братя.

 

Президентът ще разгледа и документалната изложба „Непознатият „Рибен буквар“, посветена на 200-годишнината от издаването на първия български светски буквар на д-р Петър Берон в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

В Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

 

Министър-председателят също се включи в шествието, което тръгва от Министерството на образованието и науката (МОН), а след това ще присъства на тържествения водосвет пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще чества 24 май с жителите и гостите на Чепеларе.

 

Днес се прекланяме пред делото на Светите братя Кирил и Методий и отбелязваме Деня на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. По повод празника в цялата страна ще се проведат тържествени шествия, концерти и инициативи.

- реклама -