Радев

Радев: Правителството да гарантира, че няма да се орязват бойните възможности при преговорите за Ф-16

Очаквам правителството да гарантира, че няма да има орязване на бойните възможности според заявеното от нас. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който наблюдава на полигона „Ново село“ заключителния етап от учението „Ответен удар“.

По думите му, всеки проект трябва да води до полза не само на българските въоръжени сили, но и на цялото общество. Това означава силно индустриално сътрудничество, опериране в областта на високите технологии, смята той.

Президентът заяви, че е важен цялостният хомогенен пакет, който се състои от самолета, неговото оборудване, въоръжение, наземното оборудване и обучението на личния състав. Според него, Министерството на отбраната е разработило един пакет, гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета. Всяко орязване на този пакет води до нереализирането на бойните възможности.

Президентът изказа съболезнования на близките на загиналия канадски военнослужещ при учение в страната. Той посочи, че военната професия е високорискова, изисква изключително голямо внимание, оборудване, подготовка и мотивация.

На журналистически въпрос за партийните субсидии, той заяви, че дебатът е между партиите в парламента.

Застрояването на плажната ивица продължава да бъде голям проблем, смята Радев. Той каза, че екипът му работи по всички обстоятелства, свързани със Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Волята на законодателя е да бъде изключително строг към гражданите, а в същото време наблюдаваме варварско наливане на бетон по плажната ивица, далеч от погледа на всички институции, което не е в интерес на обществото, смята президентът.

По повод сезирането на Конституционния съд за промените в Закона за държавната собственост и твърденията в някои медии, че е блокирал инфраструктурни проекти, Радев коментира:

„Това е физически и правно невъзможно. Няма спрени дела заради сезирането на Конституционния съд. Мисля, че медиите трябва да подхождат по-отговорно и към законите – да се четат по-внимателно и да се иска предварително мнение на експерти, а не да се слагат гръмки и манипулативни заглавия“.

- реклама -