сн. БГНЕС

Радев: Позицията ми за Беларус намери отражение в общия документ на евролидерите

Вземането на отношение от мен когато представлявам страната пред ЕС е в Съвета на ЕС. Снощи всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолет.

Така президента Румен Радев отговори на журналисти в Брюксел, защо снощи е запазил мълчание по най-горещата международна тема.

„Действията на Беларус са в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашават безопасността на полетите. Не можеш да прихващаш самолет, защото на борда му имаш политически противник – това е недопустимо. Така, че точно в тази декларация беше мястото да отразявам моето отношение“, заяви държавния глава, който представлява страната ни в срещата на върха.

Радев смята, че бъдещите отношения на ЕС с Кремъл не бива да се градят върху санкции.

„Трябва да търсим нови инструменти за работа с Русия. Виждате, че сме в санкционен режим от 2014 година. Това променя ли поведението към по-добро? Изчерпваме ли всички инструменти, за да постигнем своите цели спрямо Русия? Ето това споделих аз и мога да кажа, че другите лидери се съгласиха, че трябва да търсим пътища, да прилагаме нови методи, с които да постигаме напредък към това, което искаме да видим накрая„, коментира още българският президент.

сн. БГНЕС

Диалогът на най-високо работно ниво с РС Македония час по-скоро трябва да бъде възстановен.

Такава е позицията на президента по темата за отношенията ни със съседната държава.

Очаква се през втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път и започване на преговори за Република Северна Македония. Аз много ясно съм изразил българското становище – България е най-силният поддръжник за европейската перспектива на РСМ и на Албания, България е най-големият приятел на РСМ, но пътят за европейската им перспектива минава най-вече през София и това трябва да бъде ясно“, заяви Радев.

Според него политическото ръководство на РС Македония трябва да бъде стимулирано да търси диалог с България. „Да, важна е подкрепата на ЕС, но най-важна е подкрепата на България, а за да се случи трябва спокойно и откровено да седнем на масата и уточним всички проблеми между нас и как да бъдат решени. Искаме да видим устойчив и необратим процес, а не само декларации.“

По повод предстоящата визита в Рим, президентът посочи, че заедно с колегата си Пендаровски в Рим ще покажат взаимната воля за сътрудничество.

- реклама -