Румен Радев, избори, обръщение, гласуване

Радев получил много откази за служебния кабинет, реди го в последните часове

Трескавото редене на служебен кабинет продължава и в последните часове, преди президентът Радев да обяви състава му и да издаде указите за прекратяване работата на 45-ото Народно събрание и насрочване на 11 юли за дата на предсрочните парламентарни избори, както вече обяви, пише Епицентър.бг.

В към края на днешния ден обаче никой не знае точно кога утре ще се осъществи протоколната процедура „приел-предал“ на властта в държавата, а за 11.00 часа е насрочен конгресът на ГЕРБ, където ще бъдат премиерът и целият Министерски съвет. Датата на форума е определена от преди два месеца. До последно в централата на ГЕРБ бяха готови да променят часа на събитието си в зависимост от намерениета на президента, но в края на деня, след като не получиха никакъв знак от „Дондуков“ 2 обявиха 11.00 часа за начало на форума. „Отивам си на конгрес“, заяви Борисов за Епицентър.бг.

В колко часа Радев ще обяви указите, няма информация. Никой от президентството не е звъннал в кабинета на министър-председателя, за да се направи стиковката за посрещането на служебния премиер. Същото е и в министерствата, където настоящите министри не знаят кога и кого ще посрещат в кабинетите си.

Това никога не е било – винаги досега ден преди встъпването в длъжност на новата изпълнителна власт се е знаело кога старата ѝ връчва „ключовете“ от министерските кабинети. 

Причината за този хаос в администрацията е, че президентът Румен Радев още не е готов със състава на кабинета, научи Епицентър.бг.

Държавният глава получил много откази от хора, на които разчитал.

Затова на „Дондуков“ 2 напрежението е високо, атмосферата – нажежена, в която три групи „измисляли“ кандидати за министри.

Първият мозъчен център бил групиран около ген. Стефан Янев, секретар по сигурност и отбрана. Той е най-вероятният  министър-председател в служебния кабинет и като такъв бил лично заинтересован от това съставът му да е силен.

Вторият център бил около дясната ръка на Радев – главния секретар на президентството Димитър Стоянов. Най-близкият до Радев служител в президентската администрация държал на дело да покаже лоялността си.

Третата група била начело със секретаря на „Дондуков“ 2 – Николай Копринков, който отговаря за вътрешната политика и връзките с гражданското общество.

В екипа на президента няма да има кадри на БСП, твърдят от соццентралата. В деловодството на „Позитано“ 20 не била получена заявка за социалисти с покана да се включат в служебния кабинет, за да може да бъде свикан НС, който да даде съгласие за това.

Като евентуални негови членове, освен ген.Стефан Янев, се завъртяха имената на социалистите Деница Златева, Весела Лечева и Жельо Бойчев. В средите на БСП дори се разпространява декларация, за която се твърди, че е подписана от над 200 социалисти, между които лидерът на БСП-София Калоян Паргов, кметът на Перник Станислав Владимиров и депутатът Драгомир Стойнев. Документът е в защита на Деница Златева срещу депутата Велизар Енчев, който обърна внимание в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, че тя била назначена от Борисов в „Булгаргаз“. Последва и реакция от Златева, която бюрократично уточни как точно стои въпросът с назначенията в газовото дружество. Според запознати обаче Златева имала шанс отново да влезе в служебно правителство, но го пропиляла.

Вече написахме, че  Бойко Рашков, бивш шеф на следствието и бивш депутат от левицата, най-вероятно ще бъде вътрешен министър. Проф. Радулов, за когото също се говореше, че ще влезе в кабинета на ул. „Шести септември“ отказал този пост.

Бившият военен министър Николай Цонев вероятно ще замести Красимир Каракачанов.

Столичната мълва спряга три имена за министър на правосъдието, но късметът се е усмихнал на  съветничката по правни въпроси на президента Иванка Иванова.
Здравен министър вероятно ще бъде бившият шеф на Здравната каса Дечо Дечев, който влезе в конфликт с управлението на ГЕРБ заради лобистка законова поправка, довела до ощетяване на касата. Другата версия за здравен министър била д-р Кацаров от ВМА.

Очаква се ключовият пост начело на финансовото министерство да бъде поверен на Асен Василев, който бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г., назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

За външен министър президентът Радев е поканил Светлан Стоев, дипломат от кариерата, който в момента е посланик и трябва да се завърне в България, за да заеме поста.

Земеделски министър ще е проф. Христо Бозуков. Той заемаше съшия пост в служебното правителство на Огнян Герджиков.

За социален министър се спряга името на Гълъб Донев, който заемаше поста и в кабинета на Герджиков. А за министър на туризма доц. Стела Балтова.

В същото време премиерът в оставка Борисов вече се е сбогувал със служителите в Министерския съвет. Събрал си е багажа още когато е излязъл в отпуска.

С него си тръгва и политическият му кабинет.

Всички служби в МС остават да чакат новите министри.

- реклама -