Радев похвали БСП за мъдростта, Нинова иска редовен кабинет

Президентът Румен Радев започна днес нов кръг от консултации с парламентарно представените партии, като опит за връчване на втори мандат за съставяне на правителство. Първи за разговори влязоха от „Има такъв народ„, след това от ГЕРБ-СДС„БСП за България“ са третата партия, която прави консултации с държавния глава.

Вашите колеги от ГЕРБ-СДС“ потвърдиха още веднъж, че ще върнат втория мандат, което поставя голяма тежест върху третия мандат и дали българският парламент ще отговори на очакванията на българските граждани, или той ще бъде пропилян отново. Затова трябва диалог, отговорност и конструктивност“, с тези думи се обърна Радев към БСП в началото.

„Именно Българската социалистическа партия беше тази, която в консултациите между партиите от 46-ия парламент до момента прояви отговорност, зрялост и мъдрост. Затова аз разчитам, че вие и занапред ще продължавате да търсите и работите за допирни точки между различните партии за ясни приоритети и цели в интерес на българските граждани, на ясен хоризонт за взимане на решение и за нормализиране на политическия диалог“, допълни президентът.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна заяви, че са си поставили две задачи – актуализация на бюджета в три посоки – стабилизиране на здравната система за посрещане на COVID кризата, преизчисляване на пенсиите и увеличаване на доходите, както и подготовка на държавата за евентуална мигрантска вълна; втората задача е полагане на максимални усилия за съставяне на редовен кабинет, което да преведе България през тежката зима, да даде спокойствие и сигурност на българските граждани и стабилност на политическата система.

Ние ще продължим с това конструктивно, разумно и мъдро поведение, за да може да има правителство, което да преведе България през тежката есен и зима, които ни чакат, да дадем спокойствие и сигурност на българските граждани, както и стабилност на дължавата изобщо“, посочи Нинова.

„Зависи от вашето решение при кого ще отиде третият мандат, но ако дойде при нас, ще продължим по начина, по който и досега. Конкретно, конструктивно, мъдро търсене на общите пресечни точки с колегите от другите партии, без ГЕРБ и ДПС“, каза още тя.

След консултациите от БСП още веднъж потвърдиха, че ако третият мандат дойде при тях, ще положат усилия да разговарят с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, за да намерят общото помежду си и спокойно и стабилно да обсъдят възможност за съставяне на редовно правителство.

„Декларирахме готовност да свършим две неща. Първото е да приемем актуализация на бюджета, за да стабилизираме здравната система, да увеличим доходите на хората и преизчислим пенсиите и да подготвим България за мигрантска. Второто е да положим максимални усилия на здрав разум, хладнокръвие, без емоции и с мисъл за ситуацията, в която се намира страната, за да има редовно правителство. Имаме такава готовност от страна на коалиция „БСП за България“. Няма заявена от президента позиция на кого ще даде трети мандат. Това е негово решение, ние ще го изчакаме“, каза още тя.

„Заявихме позиция, че ако реши да ни даде третия мандат, ще поискаме среща с него, за да говорим за служебните министри. Все пак това е кабинет, назначен от него, зависи от лични избор на всеки от тях. Не сме се отказали от своята идея, но това ще бъде разговор, след като и ако реши да даден на нас третия мандат“, допълни Нинова.

Тя подчерта, че с ИТН са постигнали висока степен на съгласие по някои основни приоритети. „Ние с тях постигнахме висока степен на съгласие по важни приоритети – здравеопазване, образование, социална политика, съдебна реформа и др. Стигнахме дори до неприемливото от началото за тях писмено споразумение по тези въпроси. Те го подписаха, за което им благодарим. Това беше съществен напредък в разговорите“, каза лидерът на БСП.

„Имаме основата, на която да стъпим, в едни следващи разговори с всички колеги от трите т.нар. протестни партии. Ако мандатът дойде при нас, ще започнем от там, където свършихме разговорите за първия мандат – приоритети, политики, програма за едно бъдещо правителство“, допълни НПо думите й стана ясно, че по време на консултациите от БСП са повдигнали и въпроса за мигрантската вълна.

„Ние поставихме въпроса за мигрантската вълна и за тежката ситуация в Афганистан и последиците за Европа и България. Потвърдихме пред президента желание по-спешно да ни бъдат предоставени разчети какво е необходимо на България, за да се справим с тази вълна, да ни ги дадат на нас като народни представители от „БСП за България“, за да ги внесем в парламента и да ги решим. Ако не стигнем до правителство и се разпусне парламента, няма да има орган, който да може да решава тези въпроси, които са необходими“, каза Корнелия Нинова.

Тя увери, че от БСП са готови за избори. „Готов сме за избори, не сме обсъждали формата. Смятам, че той беше една добра стъпка към обединение на левите сили в България и е разумно да продължим по съшия начин“, допълни лидерът на БСП. инова и поясни, че не е обсъждана конкретна дата за президентски избори. 

 

- реклама -