Радев пита „Демократична България“ какво да се промени, за да сполучи третият мандат

ИТН и решението им да подкрепят трети мандат са ключови, казват от ДБ

Трябва ли да се промени нещо в подхода в преговорите вътре в Народното събрание, защото остава един трети мандат, който ни дели от това да има или не правителство?

Този въпрос зададе президентът Румен Радев на ръководството на „Демократична България“. Днес е вторият кръг от срещи между партиите и държавния глава, преди той да връчи втория мандат на ГЕРБ, които пък ще го върнат веднага. Първи за дена при него са „Демократична България“, след това са ДПС, а накрая и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

На срещата от ДБ дойдоха съпредседателите на коалицията Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Както знаете, за втори път в рамките на тази процедура за съставяне на правителство провеждам консултации заради сложната обстановка. Изправени сме пред предизвикателства, наясно сме с тях, имахме възможност да ги дискутираме по време на консултативния съвет. Тези предизвикателства изискват съставянето на редовно правителство. В същото време ГЕРБ потвърдиха, че ще върнат втория мандат, каза Радев. Оттук расте и залогът за третия мандат, подчерта президентът.

За да се получи този мандат, се изисква диалог и то активен, както и консенсус. Вашата коалиция е активен фактор в диалога и сте във непрекъснат контакт с другите партии, каза Радев. „Затова моят въпрос е трябва ли да се промени нещо в подхода към преговорите в НС, така че да се намери верният път, защото остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или да нямаме правитество“, обърне се той към лидерите на ДБ.

Поставихте пръста в раната. Наистина залогът е в третия мандат. Страната е изправена в усложняваща се комбинация от кризи. А това винаги дава ефект, който е непредсказуем. Мисля, че всички трябва да осъзнаем това и да се опитаме с третия мандат да излъчим управление което поне за зимните месеци да преведе страната без да причиняваме още идни избори, отвърна му съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Търсене на пресечни точки и компромис били ключови, за да има разбирателство в този парламент, в който нито една партия няма мнозинство, категоричен бе Иванов. Липсата на диалог и пресечени точки обаче можело да доведат до липса на отчетност и дори легитимност.

Едностранният диалог е една от причините ДБ да не гласува кабинет на ИТН, напомни още Иванов.

- реклама -