Радев пак с критики: Кабинетът да чува какво му казват гражданите

Кабинетът да чува какво му казват гражданите. Тази поредна критика под формата на препоръка отправи президентът Румен Радев към правителството на Кирил Петков.

„Правителството трябва да работи по стратегическите за страната въпроси и да чува какво му казват гражданите“, заяви Радев пред българската общност в Берлин. Президентът се срещна със сънародниците ни в Германия в рамките на официалната си визита там.

Радев обясни, че целта на критиките му не е да свали правителството.

„Но е много важно за едно правителство, което идва с големи обещания, да спазва обещанията си. Да няма сиви зони. Да няма скрити процеси. Така че аз като президент няма да се откажа от това и го правя, не за да сваля правителството, а заради хората“, заяви Радев.

Запазването на добрия тон с правителството обаче зависи от решаването на стратегически за страната въпроси. Като този за Северна Македония, даде да се разбере държавният глава.

„Имаме известни разминавания и аз ще продължа да следвам тази позиция и от това ще зависят и отношенията ми с правителството“, каза още президентът.

Той отправи нови критики за начина,  по който правителството води разговор с протестиращите. „Важно е да има диалог, когато бизнесът иска срещи, да се разбира, да се чува, да се усеща какво искат българите“, посочи той.

Радев предупреди, че една от основните задачи на кабинета е да реши как ще се охранява въздушното ни пространство до 2025 г., когато се очакват първите F-16.

„Дали на лизинг, или с други партньори. Това правителството трябва да го реши по-бързо. България не може да се моли на други да охраняват въздушното й пространство. Това е национално унижение“, заяви президентът.

Радев обясни, че е очаквал много по-активна работа от страна на бившия служебен премиер и вече бивш министър в кабинета на Кирил Петков.

- реклама -