Радев отрече да е знаел за двойното гражданство на Петков

Решенията на Конституционния съд по принцип не се коментират. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Бобов дол на въпрос за решението на КС, който обяви за противоконституционен указа на държавния глава в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков.

Президентът Румен Радев не пожела да коментира решението на Конституционния съд, според което Кирил Петков е бил назначен за служебен министър в нарушение на Конституцията. Според държавния глава такива решения не подлежат на коментар.

Той добави, че не е запознат с мотивите на съда: „Мога да кажа само, че ако България имаше повече министри като г-н Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин, каза още президентът Радев.

Попитан дали е знаел, че Петков е имал двойно гражданство, президентът отговори отрицателно.

Държавният глава е на посещение в Бобов дол по случай празника на града.

От Инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова изпратиха позиция до медиите по решението на Конституционния съвет относно гражданството на Кирил Петков.

Ето какво се казва в позицията:

„Първо. Решенията на съда, в т.ч. на КС, не се коментират, а се изпълняват. Всеки пълнолетен гражданин има право да взема решения и носи отговорност за тях лично. Президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление.

Второ. Както посочиха редица специалисти, подобна постановка за гражданството в ХХI век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница“.

- реклама -