Радев отказа коментар за вота, коя е по-важната тема

Радев отказа коментар за вота, коя е по-важната тема. Въпросите за властта не трябва да изместват от фокуса на нашите политици дневния ред на българите, а той е ясен, заяви пред репортери в  Пловдив президентът Румен Радев. Той акцентира върху няколко много важни неща за Република Северна Македония (РСМ).

Нямаше да получим френското предложение,

което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция миналата година. Нашите европейските партньори вече споделят тази позиция – че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво Европейския съюз, каза държавният глава.

Президентът призова българските политици

да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция.

Трябва да е ясно, че този процес се базира на два

важни документа – първият е преговорната рамка, който е ангажимент и се разработва от ЕС. Вторият е двустранният протокол, който е наш ангажимент и се залага като неразделна част от преговорната рамка, каза Радев.

Президентът уточни, че подкрепя френското

предложение като преговорна рамка, но то зависи от двустранния протокол. Към момента предлаганият двустранен протокол не дава достатъчни гаранции за защита на нашия интерес, смята той.

Румен Радев призова отговорните институции да залагат липсващите аргументи в двустранния протокол.

„Призовавам Министерският съвет да не се крие

зад Народното събрание – той е водещата институция и ние очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока“, категоричен бе Радев.

За политиците в Република Северна Македония, той каза, че е време за лидерство, смелост и отговорност.

За политическите събития у нас, Радев заяви, че

очаква разговори. Въпросът за властта не е основен в държавата, има много други проблеми и те трябва да бъдат решавани отговорно.

Държавният глава откри Национална конференция „Език свещен“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Форумът се организира по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и е посветен на преподаването, съхранението и перспективите пред българския език у нас и в чужбина.

Още по темата:

- реклама -