Румен Радев: Основите на българската демокрация са критично застрашени

биография

Основите на българската демокрация са критично застрашени, заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа по повод 29-тата годишнина от 10 ноември.

Според държавния глава очакванията и надеждите на българите днес не са се сбъднали.

„29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени. Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма“.

Радев е категоричен, че към днешна дата са се възобновили „познатите механизми на партията-държава“.

„Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция. Законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита, а не на гражданите“.

Като пример за това президентът посочи гласуването на новия данък върху старите автомобили.

„Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък“.

Според Радев демографският срив и емиграцията са оценка за моралната и социалната криза в обществото. „Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека“, допълни президентът.

„Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад.

Убеден съм, че заедно, няма да го допуснем. Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност. Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието“, подчерта държавният глава.