Радев, полицаи, служби, насилие

Радев: Осъждам насилието над полицаи, но и не съм съгласен полицаи да бият беззащитни български граждани

„Категорично осъждам насилието над полицаите, но и категорично не съм съгласен полицаи да бият беззащитни български граждани. Това нанася сериозен удар върху моралните устои на обществото“.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на ръководството на МВР и службите.

Темата на срещата беше ескалацията на напрежението по време на протестите в столицата на 2 септември, когато пострадаха много униформени служители на реда и граждани.

„Изключително важно е от тези действия на МВР как ще се развие нашето общество. Дали ще продължим в руслото на демокрацията или по някакъв друг път? Но за това се иска доверие, добра комуникация с българските граждани“, смята Радев.

„За доброто име на полицията, трябва да бъдат издирени и наказани тези служители на полицията, които уронват нейния престиж. Ако това не стане, заради такива единици ще пострада имиджа на цялата полиция. Нашата полиция е почтена. Трябва да има справедливост и обществото да повярва. Българските граждани трябва да живеят с усещането, че полицията гарантира тяхната сигурност, а не е орган за репресии срещу тях“, каза още държавният глава.

Той препоръча по-добро взаимодействие между службите, за да не се стига до допускането на ексцесии като тези от 2-ри септември.

- реклама -