Радев обсъжда с Главчев в петък рокадите в служебния кабинет

Рокадите в служебния кабинет, искани от служебния премиер Димитър Главчев рокади, ще бъдат обсъдени от президента Румен Радев с него в петък. Това стана ясно от изявление на държавния глава пред журналисти.

„Двама министри се освобождават само седмица след клетвата служебния кабинет, което поредно доказателство за провала на конституционната реформа

в стремежа си да наложат пълен монопол на властта“, каза той.

„Когато аз отговарях за служебния кабинет партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства“, каза още държавният глава.

„Не е ли странно министър-председател да си сменя мнението през ден и през ден да сменя министър. В петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, посочи още той.

„Партиите, които гласуваха конституционните промени всъщност обезсмислиха института на служебния кабинет. Направиха го уязвим“, каза още президентът.

По-рано през деня от БСП настояха държавният глава да смени самия Димитър Главчев.

Соцлидерът Корнелия Нинова заплаши,

че ако Радев не го направи, заедно с „Възраждане“ ще поискат вот на недоверие. В същото време, дори да се стигне до внасянето на такъв вот, той не среща подкрепа сред другите партии. От ПП-ДБ са отказали да го подкрепят. От ИТН считат, че не е юридически обоснован.

Ново 20: Президентът нямал задължение да назначи новите министри

- реклама -