Кадър: ФБ

Радев обсъди изборите с ЦИК – ВИДЕО

Разделението на отговорностите между президентската институция и НС предполага и отделни кампании, и отделни избори. Още повече, че това досега не е ставало в нашата практика, нито в други страни около нас. Но от друга страна отделните избори изискват повече финансови средства. А и българите натрупаха тази година електорална умора, за да гласуват на три поредни недели.

НС определи последната възможна дата за президентските избори, а върнатият вчера мандат значително стеснява възможностите за маневриране с датата на парламентарните избори. Затова в обществото все повече се говори за избори 2 в 1.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с ЦИК. Държавният глава попита избирателната комисия за тяхната организационна, физическа, финансова и времева готовност за провеждане на избори 2 в 1.

ЦИК е готова за провеждането на избори, независимо в какъв вариант бъде решено да са те. Каквото и да е решението, ЦИК ще организира изборите така, че изборният процес да не е в риск. Това обяви шефката на комисията Камелия Нейкова.

От технологична гледна точка – ако изборите са на различни дати, между тях трябва да има критичен минимум от 2 седмици, с оглед машинното гласуване.

По отношение на президентските избори, дори те да се проведат самостоятелно – срокът между двата тура е много къс, но той е конституционен, това изисква бързи технологични решения за пренастройване на машините.

Имаме готовност за голяма част от решенията, които трябва да се вземат, но ще ги преразгледаме така, че те да бъдат максимално съвместими за двата вида избори, обясни Нейкова.

Колко ще струват изборите, попита Радев.

Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи закупуването на допълнителни машини, обясни Нейкова. Тя даде пример, че на вота през юли в около 2350 секции са гласували между 300 и 400 избиратели. За да е достатъчно времето за гласуване, в максимален брой секции трябва да се осигури втора машина, тъй като тогава и електронните бюлетини ще са две и технологичното време за всеки избирател ще е поне 1 път и половина спрямо сегашното.

Избирателите ще трябва да разлистят повече от 6 страници и това също ще удължи процеса. Може да се стартира и с две карти, но сме виждали версия, с която с една карта се стартират и двата избора, обясни Нейкова.

Не мога да кажа категорично, че избори 2 в 1 ще струват по-евтино, отколкото са на различни дати, защото това зависи от технологичните решения. Но при такъв вот логистиката ще бъде извършена само веднъж.

Коментира се, че двойно ще се увеличи или намали, аз не мога да се ангажирам категорично, обясни Нейкова. И може би някои разходи ще бъдат оптимизирани, включително някои организационни решения.

При избори в 3 последователни седмици ще има допълнително разходи за възнаграждения на членовете на СИК – около 85 хиляди души, които ще трябва да получат възнаграждение, което на последните избори беше между 160 и 200 лв. Това обясни обаче Емил Войнов от ЦИК.

Освен това при избори в 3 седмици 3 пъти ще трябва да се прави логистиката. А на последните избори логистиката за 1 тур ни струваше 5 милиона, цитира данни той.

Допълнителният разход за закупуване на машини така или иначе ще трябва да се направи за местните избори през 2023 г. – така че евентуален допълнителен разход сега, ще намали разходите след 2 г.

Според Димитър Димитров при вот 3 поредни седмици ще бъде затруднена логистиката.

- реклама -