президент

Радев: Няма сериозен напредък по препоръките на ЕК, а самият доклад е витиеват

Трябва да се даде ясен отговор – дали вложеното до момента в оградата по границата изпълнява своето предназначение, заяви президентът Румен Радев

По повод тезата на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че са необходими повече патрули по границата и по-голямо участие на армията в опазването ѝ, държавният глава коментира: „Министърът разполага с пълната информация, за да поиска такова предложение, но ние наистина трябва да си отговорим и да се даде ясен отговор на всички български граждани – дали вложеното до момента и влаганите средства, изпълняват своето предназначение. Ето тук трябва да търсим наистина един много реалистичен отговор“. В отговор на журналистически въпрос дали е гледал филма на депутата от БСП Елена Йончева „Граница“, президентът отговори, че все още не е, но ще го гледа.

Ще имаме успехи в правосъдната система, когато нашите политици започнат да се отчитат пред своите съграждани, а не пред Брюксел, допълни Радев

Според държавния глава коментарите за доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка са противоречиви, тъй като самият доклад е витиеват. „Аз мисля, че българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността – вместо пред българските граждани с тези доклади българските политици все повече се отчитат пред Брюксел“, коментира той.

По думите му най-важното е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система. „Да видят, че наистина има реална борба с корупцията и с несправедливостта, която се шири като усещане в цялото ни общество. Тогава ще имаме успехи и когато нашите политици наистина започнат да се отчитат пред своите съграждани“, допълни президентът Радев. Той се съгласи с тезата на правителството, че липсата на нови препоръки е за отбелязване, но подчерта, че няма сериозен напредък и по препоръките до момента. „Особено забележете – препоръки за постигане на ефективност в разкриването, пресичането, разследването и наказателното преследване за корупцията“, отбеляза още държавният глава.

Радев присъства на тържественото събрание-концерт във Военната академия „Г.С. Раковски” по случай предстоящия Празник на Сухопътните войски.

Източник: Фокус

- реклама -