Румен Радев вето, среща ГЕРБ

Радев: Няма как да застана от едната страна на някаква партийна барикада, защото вчера освободих Иво Христов, колкото и да не искам

Няма как да застана от едната страна на някаква партийна барикада, защото вчера освободих Иво Христов, колкото и да не искам. Това каза президентът Румен Радев в „Панорама“ по БНТ във връзка с участието на бившият му началник на кабинета в листата на „БСП за България“.

„Мое твърдо убеждение е, че бъдещето на България зависи изключително много от това доколко сме способни да се интегрираме в Европа. Тази интеграция не става само с креслива защита на националните интереси на площада в Брюксел и с хора. За да имаме пълноценна интеграция и ефективна защита на нашите национални интереси, трябва в Европейският парламент да отиват личности, които познават добре европейската история, култура, динамиката на политическите, икономическите и духовните процеси в Европа. Мисля, че г-н Христов със своите качества, със своят опит в Европа ще бъде едно много добро решение за България“, допълни още президентът. Той посочи, че има всякакви конспиративни теории по отношение на Иво Христов.

„Всички те като че ли имат една основна цел, да се заглуши големият скандал, който се вихри и за който говорихме“, допълни още Радев. На въпрос дали той застава на страната на БСП в предизборната битка, президентът заяви: „Няма как да застана от едната страна на някаква партийна барикада, защото вчера освободих г-н Иво Христов, колкото и да не искам. Той ми е необходим тук. Аз го освободих с мой указ. Така че няма никакви основания за подобни тълкувания“.

Във връзка с критиките на ГЕРБ, че президентът съгласува всичко с БСП, Румен Радев уточни, че уважава личния избор на Иво Христов. „Не се притеснявам. Няма как изобщо да ме слагат в един кюп, с която и да е партия, защото аз се водя от моята си политика и моите приниципи, които не зависят от никоя партия.

Не ги съгласувам с никоя партия. Президентът не е и не може да бъде опозиция, но мога да ви кажа, че заедно с милионите българи, които не одобряват действията на законодателната, на и изпълнителната власт, заедно с тях, аз съм ценностна опозиция. Останалото са конспирации“, допълни още той.

- реклама -