Радев няма да участва във форум в Баку заради положителен Covid тест

Радев няма да участва във форум в Баку заради положителен Covid тест. Президентът Румен Радев е отменил

участието си в десетия глобален

форум в Баку, защото е дал положителна проба за Covid-19. В последствие са му били направени още два теста, които са отрицателни.

Държавният глава е в Азербайджан

и не проявявал симптоми на заболяването, но въпреки това е решил да отмени участието си във форума, съобщиха пресслужбата му.

По-рано Румен Радев е провел

видеоконферентен разговор с азербайджанския си колега си Илхам Алиев.

Той е заявил, че през май тази година азербайджанската държавна петролна компания SOCAR ще открие свой офис в България.

Това е знак за сериозните намерения

за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в енергетиката, е посочил още Радев.

Активният диалог на най-високо политическо ниво между България и Азербайджан и отличните двустранни отношения са солидна основа за

последващо задълбочаване на сътрудничеството

и в областта на икономиката. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Баку с представители на бизнеса, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Срещата бе организирана от Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата.

Според държавния глава съществува

потенциал за дългосрочни и взаимноизгодни партньорства и бизнесът трябва активно да се възползва от възможностите. Президентът посочи, че в глобален план влияние придобиват държавите, които разработват иновации и високи технологии, затова е важно да се насърчават съвместни проекти в тези области.

Радев каза още, че инвестиционният обмен

в сферата на високите технологии и производства с висока добавена стойност е позитивна тенденция в сътрудничеството между България и Азербайджан.

От ръководството на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата заявиха, че посещението на азербайджанския президент Илхам Алиев в София през септември миналата година е дало силен импулс за задълбочаване

на инвестиционния обмен между двете страни.

Като перспективни партньорства бяха откроени проекти, свързани с автомобилната индустрия, безпилотни летателни апарати и сателитни технологии, високотехнологични способи за утилизация на масла.

Президентът Румен Радев е в Азербайджан

за участие в Десетия глобален форум в Баку, организиран от Международния център „Низами Ганджеви“.

Днес българският държавен глава проведе среща със своя колега Илхам Алиев. На 30 септември 2022 г. Алиев беше на посещение в България, а преди дни той прие акредитивните писма на новоназначения извънреден и пълномощен посланик на България Руслан Стоянов.

- реклама -