Радев: Няма да отстраня началника на НСО (ВИДЕО)

Румен Радев няма да отстранява началника на НСО. „Инициативата за назначаване и освобождаване на началника на НСО принадлежи на президента, а не на правителството. Те нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да е било. Има ясно определен орган, който контролира Службата и определя дали има нарушение. Това не е нито премиерът, нито Министерски съвет“.

Това каза президентът Румен Радев по повод предложението на Министерския съвет, отправено към президента, да бъде освободен началникът на НСО. Държавният глава каза, че няма да отстрани началника на НСО ген. Емил Тонев. Според Радев отправените към него искания и мотиви са повърхностни.

„По отношение на Република Северна Македония – очаквам правителството да се придържа към декларацията на НС, към постигнатия консенсус на КСНС и към волята на българите откритите въпроси между нашите страни да бъдат решение преди началото на преговорите за членство в ЕС“, заяви още Радев.

Всяко отклонение на правителството от българските национални интереси ще предизвика поредната политическа криза у нас, каза още държавният глава.

„Искам да призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинства. Това не съответства на реалността и може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношение и да взриви целия процес на европейска интеграция на Северна Македония“, каза още Румен Радев.

Държавният глава коментира и дипломатическите скандали ни с Русия, като заяви, че поведението на Елеонора Митрофанова отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическата дейност.

„Но всички, които призовават за нейното изгонване, трябва да отговорят на някои въпроси. Ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряци от опасните зони? Какви са перспективите и алтернативите за доставка на енергоносители в близък и средносрочен план? Затова искам да се обърна към всички дипломатически представители на чужди държави и да ги призова да изпълняват задълженията си в обхвата на техните правомощия“, допълни президентът.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено