Президентът: България няма да прати оръжие на Украйна, докато управлява служебното правителство

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Ние ще подкрепим европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Преди ден стана ясно, че на съвместното заседание на министрите на отбраната и на външните работи от ЕС, е било обсъдено съвместно и придобиване и предоставяне на 155-мм снаряди за Киев.

„Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито своите танкове или протворакетни установки“, категоричен беше държавният глава.

„Редно е българските граждани от сега да знаят позициите на партиите, които скоро ще решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или на удължаването на войната“, добави Радев.

Според него така страната ни ще даде на ЕС знак за своя суверенитет във взимането на решения. Президентът апелира отново за приемане на работещо антикорупционно законодателство, както и закон за разследване на главния прокурор.

Нужни са спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта.

Това каза президентът Румен Радев при откриването на конференция „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда в София, съобщава Dariknews.bg.

„Корупцията освен, че подкопава тя е и заплаха за нашите граждани. Само заедно може ефективно да се борим с нея“, каза той.

За пореден път президентът отбеляза, че последвалата политическа криза все още не е намерила трайно решение.

Министър Зарков посочи, че България е поканила страни от региона,

разбирайки, че корупция има навсякъде и нито една демокрация не е имунизирана от нея,

но тя има различни причини и проявления в различните региони.

По думите му конференцията е кулминация на усилията на българското правителство да изпълни със съдържание Годината на действие.

Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията. Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г.

- реклама -