Радев: Необходима е активна информационна кампания за машинното гласуване (Видео)

Радев: Необходима е активна информационна кампания за машинното гласуване. Президентът Румен Радев прие на работна среща представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори.

„От огромно значение за всички нас е тези избори да

излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения. Важно е също така това мнозинство да се ползва с висока легитимност. А тя идва от висока избирателна активност.

Високата избирателна активност изисква както

активна кампания и ангажираност на партиите и на кандидатите за народни представители с ясни програми и послания за привличане на избиратели, така отговорна работа на изборната администрация и държавата, даващи увереност в честността, прозрачността и достъпността на изборния процес.

На първо място това означава повишаване на

доверието в машинния вот. Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот, както и броят на сгрешените и манипулирани протоколи допринесе и за намаляване на купения вот“, каза президентът Радев в началото на срещата.

Той заяви, че е необходима активна

информационна кампания за машинното гласуване. По думите му, са необходими ясна методика, публични и прозрачни действия. Които да дадат увереност на партиите и гражданите в липсата на каквито и да са манипулации по машините на всички етапи от подготовката и провеждането на изборите. От съхраняването на машините през зареждането на софтуера и

ключовете до транспортирането, гласуването и отчитането на резултата.

„Необходима е и активна информационна кампания за машинното гласуване и аз се надявам всички материали, разяснителни за тази кампания,

да бъдат изготвени навреме и съответно се надявам

медиите да се ангажират с тяхното регулярно излъчване“, уточни президентът.

Той припомни, че изборите, организирани от двете служебни правителства м.г. показаха, че е възможно да се води резултатна война срещу купения вот.

„Уверен съм, че борбата с това недопустимо в една демократична страна

явление ще бъде приоритет и на сегашното правителство, и органите на реда“, каза още Румен Радев.

И тази година той очаква МВнР с помощта на държавната администрация да даде възможност на всеки български гражданин зад граница да упражни своя вот.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отчете като проблем съхранението на машините за гласуване.

Друг проблем за ЦИК е гласуването в чужбина и по-точно приемането на избирателните протоколи , така че членовете на избирателни комисии да не чакат до сутринта.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че ще използват всички добри практики за обезпечаване на законосъобразното протичане на изборния процес. Стремеж е да се спрат новите практики за изкривяване на вота на избирателите и да се представят пред закона виновните за тях.

МВР е създало план за действие, задачите са разпределени, каза Демерджиев.

Служебният министър на външните работи Николай Милков заяви, че е създадена работна група „Избори“, която покрива спектъра от действие на СИК-овете в чужбина, както и логистиката. Разчита се на същите хора от миналата година. Дадени са указания на задграничните представителства да получат разрешение за провеждане на изборите.

Вече има и получени съгласия, които са към десетина, но ще растат. Очакваме разкриването на 700 до 750 секции, но министерството се подготвя за организация на около 800 секции, каза външният министър.

Той каза още, че е отпусната сума за организиране и провеждане на изборите в чужбина – над 7 милиона и 635 хиляди лв.

Милков смята, че в Русия няма да има проблеми с поисканите избирателни секции. Там обикновено се организират 4-5, сега може да има вероятно 3.

По отношение на Украйна нямаме посолство, но сме поискали тук в България съгласие чрез украинското посолство. Ще се разчита на активността на българската общност, защото командироването е в условията на съществуващ военен риск. Милков призова за бързо подготвяне на книжата, за да може да се организира изпращането.

- реклама -