Радев: Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен родния трибагреник

Преди 145 години на днешната дата възкръсва България – армията на руския император съкрушава османската империя. Това каза президентът Румен Радев в словото си за националния празник – 3 март, по време на тържествената заря-проверка на площад „Народно събрание“.

„Днес за втора година посрещаме празника, когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно освобождаваха родината ни. Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се вият други знамена, освен родният трибагреник„, каза президентът.

Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

В церемонията пред Народното събрание участват Гвардейският представителеният духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря-проверка е бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски.

БГНЕС

В строя са знамената светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

Румен Радев
БГНЕС

По-късно президентът ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай националния празник в Централния военен клуб в София.

Церемония по издигането на националното знаме по повод 3 март се състоя по-рано днес пред Паметника на Незнайния воин в София, а след това беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството.

- реклама -