Радев: Не съм опонент, а обективен коректив на правителството

Не съм опонент на правителството, а обективен коректив. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, след като се запозна с анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2020 г.

Радев обяви, че позицията на двамата американски сенатори представлява „съкрушителна оценка“ за равнището на корупцията в България.

„Ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика към Сената на САЩ“, каза той.

Президентът посочи, че оценката на двамата американски сенатори отразява всички неща, за които той говори от началото на мандата си и заради които хората протестираха – касаещи корупцията в България, уроненото върховенство на правото, задушената среда на медиите, политизираната съдебна система.

„Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в моите послания, които последно дадох в много ясен вид, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор“, посочи той.

Има много работа, но най-важното е, че няма тежки произшествия, свързани със загуба на човешки живот, посочи Радев.
Той отбеляза, че военнослужещите ни изпълняват задачите си въпреки многобройните предизвикателства и все още недостатъчната модернизация на армията.

Нальотът продължава да бъде опасно малък. Знам, че е трудно, но трябва да се прави всичко възможно. Има опасност учебната ни авиация да остане без самолети, което обезсмисля проекта за изтребители, изрази безпокойство президентът. Той отчете обаче, че в последните 2-3 години благодарение на упоритата работа на МО и ръководството на отбраната са започнати проекти и постигнати неща, които дълго време са били отлагани.

Радев коментира и темата за тържествата за 3 март, по която в последните дни има словесни престрелки между него и представители на правителството.

По думите му вече е много късно управляващите да търсят индулгенция, а мотивите им били изцяло политически, а не здравни. Президентът посочи и че има контраст с отменените тържества на Шипка и отворените заведения в градовете.

- реклама -