ЦИК на среща с Радев: Датата 2 април е напълно възможна за изборите (Видео)

ЦИК на среща с Радев: Датата 2 април е напълно възможна за изборите. Това стана ясно след като президентът Румен Радев проведе работна среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на Централната избирателна комисия.

„Третият мандат приключи неуспешно и ние отново сме в режим на предсрочни парламентарни избори. Демократичният характер на държавата е немислим без честен вот”, каза в началото на срещата Радев.

Камелия Нейкова, председател на ЦИК, заяви

че дата 26 март е с риск да няма подсигурена от БНБ хартия,

но може да бъде обезпечена датата 2 април. 26-ти март крие още един риск – смяната на часовото време, предупреди още Нейкова.

По думите ѝ хартията е с тройна защита.

Нейкова заяви, че те трябва да се съобразят със законодателя, но те не могат да променят отвора на машината и ширината на ролката.

Държавният глава им благодари за това,

че искрено са изложили своите притеснения. „Дали промените в закона са добри или лоши – няма значение, то те трябва да се изпълняват. Убеден съм, че ЦИК ще се води от духа на закона и те ще бъдат приложени. Указанията и обученията на членовете на ЦИК за отчитане на двата вида гласуване – там трябва да се насочи вниманието, там е новият момент в тези избори.

Достъпът до изходния код е определен чрез

закона и искам да го напомните на партиите“, допълни Радев и помоли всички дейности да се организират навреме. Той призова да не се връщаме към времената с грешки с надписване и дописване на протоколите, защото това руши доверите у хората в изборния процес.  „Пожелавам ви успешна работа, знам, че ще е напрегната, но ще се справите“, каза президентът.

Нейкова бе категорична, че ще положат всички усилия, за да се обучат и мотивират хората да си свършат добре работата.

- реклама -