Радев на среща с Путин: Русия има място в изграждането на АЕЦ „Белене“

Съществуват условия за увеличаването на доставките на руски газ и неговия транзит през България. Това заяви българският президент Румен Радев по време на среща с руския президент Владимир Путин в Константиновския дворец в Санкт Петербург.

Искам да ви запозная по-подробно с това, че България продължава да модернизира газотранспортната си система, с цел да създаде газоразпределителен център, газова борса, изграждат се интерконектори с нашите съседи. Това дава нови възможности, допълнителни възможности за доставката на руски газ в България, в нови дестинации, по посока Централна Европа“, каза Радев.

„Отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. За това говори и неголемият, но все пак устойчив растеж на стокообмена“, заяви oт своя страна руският президент Владимир Путин в началото на срещата си с българският държавен глава.

Радев смята, че Русия има място в изграждането на АЕЦ „Белене“ независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор

„Знаете, че вече придобихме два руски реактора, това означава и предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор“, коментира Радев.

Това е втората среща на българския държавен глава със стопанина на Кремъл, след разговорите им в Сочи през май 2018 г., на която беше възстановен диалогът на най-високо политическо ниво между България и Русия след десетгодишно прекъсване.

Президентът Радев на посещение в Руската федерация от днес до 8 юни. Той ще участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург.

- реклама -