Радев към Шарл Мишел: Трябва да се гарантира енергийната сигурност на гражданите в ЕС

„Важно е да се гарантира енергийната сигурност за гражданите и бизнеса в ЕС“. Това заяви във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел президентът Румен Радев.

Разговорът е проведен днес в рамките на подготовката на предстоящата на 20 и 21 октомври среща на върха на ЕС. Това съобщиха от прессекретариата на президента. На заседанието на Европейския съвет в Брюксел страната ни ще бъде представлявана от президента Радев. Очаква се преди срещата на върха Европейската комисия да предложи конкретни мерки за справянето с енергийната криза.

В хода на разговора президентът Румен Радев посочи, че на фона на

задълбочаващата се икономическа и социална нестабилност

за предстоящия отоплителен сезон е важно да се гарантира енергийната сигурност за гражданите и бизнеса в ЕС. „В идващите критични месеци е необходимо държавите да поддържат енергийната си автономност. И да имат възможността да използват оптимално собствените си енергийни ресурси в съответствие с настоящите европейски изисквания“. Това е допълнил българският държавен глава.

Румен Радев запозна Шарл Мишел с предприетите от българските институции и служби проверки,

за да се опровергаят спекулациите, обвързващи България

като съпричастна към експлозията на Кримския мост. Българската държава отхвърли всички неверни твърдения за тази атака, заяви президентът. Намесването на държавата ни във взрива на моста дойде от Кремъл. Оттам на няколко пъти заявиха, че товарът е тръгнал от България. В същото време обаче това бе категорично опровергано от ДАНС при проверката на фактите.

- реклама -