Радев, 24 май
Снимка: БГНЕС

Радев: Имаме повод за оптимизъм, България винаги е вървяла напред

„Искам да поздравя всички сънародници с най-светлия български празник! Денят на светите братя Кирил и Методий. Днес честваме най-голямото духовно достижение на българския народ. Трябва да помним, че България спаси тяхното дело преди 1100 години. Нека днес отдадем почит на всички творци, книжовници, хора на словото, които през вековете създаваха българската държава на духа. Нека на 24 май поздравим всички наши достойни учители и хора на знанието, които продължават да разпръскват тъмата на подмяната“.

Това каза Румен Радев, който е пред Националната библиотека „Кирил и Методи“.

Снимка: БГНЕС

„Имаме повод за оптимизъм, България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност“, подчерта той.

„Нека не политизираме този празник“, каза Радев на въпрос дали ще има смени на още шефове в МВР.

„Това е един успех, заедно със Стево Пендаровски, ще пътуваме заедно, за да заявим нашата ясна политическа воля, че ще развиваме отношенията между нашите две страни.

Съветът е във втората половина на юни. Изведнъж стана много интересно за всички европейски лидери. Към България има огромно внимание. Да не забравяме, че България е страна-членка в ЕС. Спокойно трябва да седнем и да обсъдим нашите двустранни отношения“, коментира Радев и предстоящата си визита в Рим, заедно с държавния глава на Северна Македония Стево Пендаровски по-късно днес.

Няма да казвам думата натиск, но нека не забравяме – България е страната член на Европейския съюз. Ние ще се обърнем за солидарност към останалите членове на ЕС. Най-важното е да не допуска в съюза да не бъдат внесени нови проблеми”, заяви президентът.

Според него начинът за отваряне на европейския път на нашите братя от Република Северна Македония минава преди всичко през София. „Ние трябва помежду си – спокойно, откровено и доброволно – да седнем и да решим нашите двустранни проблеми”, каза още Румен Радев.

- реклама -