Румен Радев, Стефан Янев, НАТО, бази, войски

Радев и Янев в един глас: Никой не е искал разполагане на бази на НАТО в България

Стефан Янев отрече да има напрежение между него и Кирил Петков

Никой не е искал до момента разполагане на допълнителни бази на НАТО у нас. Това коментираха президентът Румен Радев и министърът на отбраната Стефан Янев, които присъстваха на тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини в столицата.

„Към момента никой не е поставял въпроса за разполагане на военни бази в България заради кризата между Русия и Украйна“, коментира Радев и допълни, че „към момента няма нужда от допълнителни действия на територията на нашата страна, тъй като моментното състояние е такова, че няма развитие и ексалация на напрежението между Русия и Украйна.“

Според Радев въпросът трябва да се реши с дипломация.

„Последваща ескалация на напрежението ще дестабилизира не само нашия регион, но и цяла Европа. Решаването на кризата в Украйна няма да стане с употреба или със заплахи за употреба на насилие. Тя няма да стане с повече оръжие и с повече военна сила, а с диалог и повече дипломация“, каза Радев.

Предстои онлайн среща на външните министри, на която ще се иска консолидирано послание

Стефан Янев също заяви, че няма отправени искания към страната ни за увеличаване на военния контингент на НАТО у нас.

„България участва във взимането на решенията и ако има взето решение, то ще бъде обсъдено и у нас. Обстановката в момента обаче, не налага коментирането на тази тема“, заяви Янев.

Той отрече между него и премиера Кирил Петков да има разминаване в позициите.

Съмненията за това дойдоха след публикация на Янев във Фейсбук, в която той заяви, че дебатът за увеличаване на натовското военно присъствие у нас „има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в регион“. Тогава Янев потвърди, че разговори за това се водят, но решение не е взето.

Дни по-късно Кирил Петков се разграничи от военния си министър, като заяви, че изказаното становище не е позиция на правителството, а лично мнение на Стефан Янев.

- реклама -