Румен Радев, Делта гард, охранителна фирма, лиценз

Радев и Йотова официално влизат в битката за втори мандат като президент и вицепрезидент

Мое кредо през последните пет трудни, но вдъхновяващи години, беше – да бъда с народа си. Казвам го и днес – с вас сме. Това заяви президентът Румен Радев на Учредителното събрание на Инициативния комитет, който издига кандидатурата им с вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат на президентските избори на 14 ноември.

Учредителното събрание на комитета се състоя тази вечер в НДК. За съпредседатели на Инициативния комитет бяха избрани журналистката Анна Заркова, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова и диригентът Йордан Камджалов. Комитетът от близо 200 души обединява интелектуалци, спортисти, дейци на науката, културата и изкуството, журналисти.

В този турбулентен преход ще има нужда от стабилни институции с доверие, с ясна ценностна история и посока, която да остане вярна на хората, заяви президентът и допълни, че за тях с вицепрезидента Йотова това е осъзнат дълг. Румен Радев припомни посланието им за Нова България, обявено през януари, и потвърденото им непреклонно намерение да следват пътя към най-важната, непосредствена национална цел – укрепването на държавността. По думите на президента, без нейното постигане, които и да са следващите управленски конфигурации, икономическите им, социалните и други политики ще попадат в плен на олигархията и са обречени напълно, а страната ни – на изостаналост.
Ясно е, че пътят няма да е бърз и лесен. Десетилетното срастване на управляващата партия с държавата, развихрилата се корупция, упражняването на влияние чрез страх и манипулации, насажданите с години лъжи и демагогията, отровената медийна среда, затормозяват промените. Но с обща воля ще постигнем решения, каза президентът. Той допълни, че волята на хората е гарантът, че тези промени ще се случат.

В словото си Румен Радев каза още, че президентството се е утвърдило като стълб на стабилност и държавност, на фона на безпрецедентния срив на доверие в политическата система и институциите и на общата криза на законността. И в най-тежките времена на непрестанна обсада, на непрекъснати атаки и манипулации, с вицепрезидента Йотова не се отклонихме от мисията си да отстояваме държавността и интересите на българите, да бъдем коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма, да фокусираме общественото внимание върху недъзите на политическата система, да задаваме дневен ред по важни въпроси, да обединяваме около значими каузи, да работим за модернизацията на България, да отстояваме българския национален интерес, каза Румен Радев. Вярваме, че президентската институция символизира единството на нацията, но не като ням свидетел на беззаконието, не като гарант на комфорта на облагодетелстваните. Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани, единението е осъзнато обединение около демократични ценности, около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели, каза още президентът.

Предстои ни избор не само на президент и вицепрезидент, а избор ценностен, избор на бъдеще, избор, в които ще разчитаме на вашата мъдрост, вяра, воля и енергия, се обърна президентът Радев. Той посочи още, че изборите на 14 ноември ще бъдат истинско изпитание не само като организация, заради смесването на парламентарния и президентския вот, но и заради сливането на двете кампании и изкривяването на мажоритарния характер на президентския вот. Румен Радев благодари на всички партии и коалиции, които заявиха своята подкрепа за кандидатурата им с Илияна Йотова за втори мандат. Споделяме много общи каузи, които системно съм подкрепял, и съм готов да работим заедно в името на общи цели за България, каза Радев.

Няма по-сериозна, по-голяма и по-важна цел от България – това трябва да запомним, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в своето слово на Учредителното събрание на Инициативния комитет. Имаме една обща цел, обща воля и общо желание – да бъдем заедно като българи, да имаме самочувствието на българи и да работим за добруването на България, добави Йотова.
На Учредителното събрание на Инициативния комитет присъстваха 188 негови членове. Инициативният комитет ще има трима съпредседатели – журналистката Анна Заркова, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова и диригентът Йордан Камджалов. Срещата започна с известно закъснение поради необходимостта от допълнително време за регистрация на членовете на комитета.
Д-р Цветеслава Гълъбова заяви, че президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова са гарант за нормализиране на политиката у нас, което се изразява в политика, основана на ценности, на здравия разум, експертността, интересите на България и българския народ.

Анна Заркова каза, че през последните пет години България има достоен и смел президент. Искам да имаме такъв президент и в останалите пет, искам смел президент, горд народ и справедлива държава, каза Заркова. По думите й, когато президентът Радев „вдигна юмрук на бунтовния площад“, този юмрук не е бил знак на нападение, а знак на общност между всичките хора, които „бяха излезли от подчинението в това лято, бяха вдигнали глава и искаха да викнат, че не искат управление от мафиотски тип“.
По думите на Йордан Камджалов, България е в много особен и труден момент и наистина има нужда от „силна ръка“. България е болна, счупена и бедна в много отношения. България заслужава много, има много какво да се направи, каза Камджалов и пожела на Румен Радев и Илияна Йотова да продължат с пълна сила за един по-добър живот на всички българи, за по-здрава държава, за по-силна нация.

Сред присъствалите в зала 6 на НДК бяха евродепутатът и бивш началник на кабинета на президента Иво Христов, ген. Михо Михов от АБВ, проф. Иво Христов, евродепутатът Елена Йончева, Весела Лечева, актьорите Павел Поппандов и Веселин Плачков, певицата Росица Кирилова, художникът Греди Асса, Филип Станев и Станислав Балабанов от ИТН, председателят на СБЖ Снежана Тодорова, журналистите Тома Томов и Даниела Кънева, първият български космонавт Георги Иванов, историкът Искра Баева, борецът Александър Томов, волейболистът Владимир Николов. От БСП в комитета участват Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и проф. Радослав Гайдарски. От „Изправи се.БГ“ представители в комитета са Галина Таваличка, Мими Караколева и Никола Вапцаров. „Продължаваме промяната“ също имат представители в комитета. В НДК беше и съпругата на държавния глава – Десислава Радева.
На срещата членове на Инициативния комитет изразиха мотивацията си да подкрепят Радев и Йотова.
Не се съмнявам, че няма по-добра двойка за президентската ни институция. Тази двойка знае не само социалните проблеми, не само проблемите на армията, знае какво е дипломация – това, че се защитават интересите на нацията и държавата, каза бившият началник на Генералния щаб на Българската армия, генерал от запаса, Михо Михов.

Всички пряко наблюдавахме стремежа на президентската институция да върне нормалността в страната, да поведе борба срещу корупцията, срещу недъзите в политическото управление, каза студентът от Великотърновския университет Александър Узунов. По думите му, президентът Радев с хирургическа точност е разкривал недъзите на предишното управление, които не са били никак малко. Според Узунов редица млади хора ще подкрепят Радев и Йотова.
Много ми харесва политиката, която водите, тя е за България, каза поетесата Маргарита Петкова.
Арабистът и преводач Мажд Алгафари каза, че още от 2016 г. е бил сигурен, че Румен Радев ще има втори президентски мандат. Най-хубавото качество на Радев е, че е родолюбец като всички останали в залата, смята Алгафари.

Актьорът Веселин Плачков заяви, че трябват лидери, а не последователи. Не ни трябват политици, а ни трябва държавник, каза Плачков.
А Весела Лечева каза, че днес не просто изразяват подкрепа, а е ден, в който взимат най-важното и отговорно решение за България, което ще даде бъдеще за децата ни и ще постави България на достойно място в ЕС. От утре ни предстои изключително тежка кампания, каза Лечева.
В навечерието на бъдещия втори мандат на президентската двойка ясно изразихме позицията си и безусловната подкрепа към Румен Радев и Илияна Йотова, коментира по-късно пред журналисти и Станислав Балабанов от „Има такъв народ“, който, заедно с колегата си Филип Станев, е в Инициативния комитет.

- реклама -