сн. БНР

Радев и другите политици – ясно отговорете „За“ или „Против“ ваксинирането сте

България е на първо място в Европа по брой смъртни случаи от Covid- 19 на глава от населението и на последно по брой ваксинирани.

Случаите на заразени и починали хора растат с всеки изминал ден, специалистите предупреждават за нов пик на заразата през октомври, а някои дори се усъмниха в броя на заразените, посочени в единния информационен портал и дали данните от него не са умишлено занижени. В същото време повечето европейски държави въведоха нови ограничителни мерки за влизащите  от България.

На този никак нерадостен фон, служебното правителство на президента Румен Радев продължава да бездейства. Здравният ресор продължавада се ръководи от  основен антиваксър в лицето на Стойчо Кацаров, който доскоро твърдеше, че тази зараза е просто обикновен грип.  Идеята на кабинета  за безплатните лекарства за лечение от COVID е пред провал, кампания за ваксиниране няма,  COVID – центровете в страната започват да се задъхват, изхвърляме и даряваме дози с ваксини  на трети страни, а вчера дори се стигна до нападения на ваксинационни пунктове.

Защо сме на опашката и не се вижда светлина в тунела?  

Най-одобряваният политик в България в лицето на президента Румен Радев нито веднъж не заяви ясна и категорична позиция по темата с ваксините. Преди време с „триста зора“ и видимо неудоволствие на поредния въпрос на журналисти Радев сподели, че се е ваксинирал. А помните ли онази печална случка, когато държавният глава замина за Естония, въпреки, че трябваше да бъде под карантина заради контакт със заразено лице? Той отпътува за въпросния форум и беше отпратен по доста срамен начин, да се върне по живо по здраво в България. До ден днешен виси въпросът, това обикновено безхаберие ли беше или нарочна демонстрация.

А другите политици защо мълчат?

Останалите лидери на основните политическите партии мълчат по темата за ваксините. От време на време се чува някой друг призив да не се пипат правата на неваксинираните и дотам. Единственият, който публично е поемал отговорна и явно доста смела за България позиция, е Борисов. Бившият премиер и лидер на ГЕРБ вече многократно призова хората да се ваксинират, за да спрат разпространението на вируса. Прав или не, наистина е единствен в позицията си.

Трябва да отбележим, че на журналистически въпрос при представянето на новия проект „Продължаваме промяната“  Кирил Петков  не особено уверено отговори, че трябва да се ваксинираме. Казвам не особено уверено, защото това като че ли не е тема от дневния ред на обществото. Въпросът е ако това не е тема, тогава кое е?

Родните ни политици повече от година са в предизборна ситуация. А темата с ваксините явно е много страшна за тях.  

Страшна е, защото са им важни гласовете на избирателите. Все пак българинът е скептик номер едно по темата и конспиративните теории и разсъждения са доста привлекателна дъвка. Политическите лидери изпитват неистов страх да заемат ясна позиция за ваксините, а политическата риторика се движи предимно около защита на правата на неваксинираните. Никой не се изказва категорично, а камо ли да предложи мерки, каквито бяха предприети в редица Европейски страни за задължително ваксиниране на определени групи хора. У нас всички мълчат и се правят, че проблемът не съществува. Поведението им на щрауси и противоречивите действия водят до съответните резултати – към днешна дата  2360 заразени и 138 починали.  А връщането към нормалността изглежда все по- невъзможно.

Уважаеми политици – оставете за кратко амбициите си за власт и отговорете „За“или „Против“ ваксините сте!

Автор: Люба Иванова за Флаш Нюз

 

- реклама -