Радев
сн. БГНЕС

Радев: Гласувайки, българите в чужбина укрепват духовната връзка с Родината и ангажираността си с обществено-политическия живот в България

Гласувайки, българите в чужбина укрепват духовната връзка с Родината и ангажираността си с обществено-политическия живот в България. Това каза президентът Румен Радев по време на видеоконферентна среща с представители на български организации зад граница като част от консултациите за провеждане на предстоящите парламентарни избори.

„За първи път правим избори в условия на пандемия, не само в България, а и в целия свят. Затова за нас е от особена важност в тези избори да бъде гарантирано здравето на всички наши сънародници, независимо къде се намират и да бъде гарантирано конституционното им право да гласуват, независимо къде по света се намират. Разбира се и да направим така, че всички заедно да гарантираме активни избори с нормална избирателна активност и с доверие в изборния процес. Гласуването в чужбина за нас има още едно важно значение – не само да бъде зачетен вашият глас, но за нас българите в чужбина, гласувайки, укрепват своята духовна връзка с Родината и ангажираност с обществено-политическия живот в България, което е изключително важно. Това е много важен факт, върху трябва да работим всички заедно: институции, граждански организации и политически партии така, че вашето участие в тези избори да бъде активно. Пандемията представя редица предизвикателства пред вас и пред всички институции относно организирането на този изборен процес“, допълни той.

Държавният глава отчете, че е важно мнението на съгражданите ни зад граница по въпроса за евентуална промяна в изборното законодателство, както и по организацията за гласуване в чужбина.

Той припомни, че по време на консултациите до момента в била обсъдена и възможността за гласуване по пощата.

източник: Фокус

- реклама -