Румен Радев, президент Германия Икономически форум бизнес инвестиции ставки

Радев: Германия е традиционен стратегически партньор

България ще продължи да утвърждава своя образ като перспективна дестинация за инвестиции

„Добрите бизнес отношения между нашите две държави са мост, по който вървят добрите отношения в науката, образованието, културата и във всички останали сфери на обществено-политическия живот. Това е мостът, по който се градят отношенията между нашите два народа, а те имат дълбоки исторически и духовни корени“.

Това заяви президентът Румен Радев в Берлин при откриването на Икономически форум за България. На събитието, което е организирано от Германската индустриално-търговска камара, участват представители на над сто германски компании.

Държавният глава подчерта, че неговата първа двустранна официална визита като президент на България е именно в Германия.

„Това има специално значение за мен и за всички българи, защото за нас Германия е традиционен стратегически партньор“.

България ще продължи да изгражда своя образ в Германия като перспективна дестинация за инвестиции и като стабилна европейска държава.

„Осъзнавам, че Европа е изправена пред редица предизвикателства в сферата на сигурността, но и на икономическото развитие, в свят на все по-ограничен достъп до ресурси, до квалифицирана работна ръка и поради тази причина е важно да обединяваме усилията си. Резултатите от нашето сътрудничество наистина са впечатляващи. На фона на повече от три трилиона БВП за Германия, шест милиарда евро стокообмен са нещо изключително малко, но за България те са много важни, защото идват под формата на инвестиции, които гарантират дългосрочно развитие на важни производства и важни технологии“.

България – остров на стабилност

Въпреки предстоящите в края на март предсрочни парламентарни избори, България е стабилна държава, отбеляза Радев. И още:

Ние сме остров на стабилност в целия Балкански регион, имаме стабилна политическа обстановка, нашите приоритети са ясни и съм сигурен, че ще останат такива и след избора на легитимно следващо правителство. Това, което България постигна и с помощта на Германия, е впечатляващо – имаме реален икономически растеж, около 3.5 % ръст на БВП, около нулева инфлация, осем процента безработица и се надявам да намалява, ръст на износа, което говори добре за българската икономика. Можем да желаем още повече, но за нас в политическо отношение и на ниво държавно ръководство е важно да създаваме добър бизнес климат, който да привлича инвестиции, да убеждаваме хората, че си струва да инвестират в България“.

Държавният глава заяви също така, че желаещите да инвестират у нас ще могат да се възползват от редица позитивни фактори като едни от най-ниските данъчни ставки в ЕС, както и от желанието на българите да развиват държавата си.

„Все още не сме създали тази прозрачна среда, която вие очаквате да се случи по правилата на немския бизнес. Все още не във всички региони на България има подходяща инфраструктура за инвестиции, има дефицит на квалифицирана работна ръка. Начертали сме нашата пътна карта, знаем си задачите, моята роля като президент е да обединяваме усилията на институциите и на цялото общество за непримиримост в борбата с корупцията и престъпността, и съм убеден, че България много скоро ще има позитивни резултати“.

Президентът посочи, че България се старае да използва по най-добрия начин средствата по европейските фондовете, за да изгражда модерна инфраструктура, която да подпомага развитието на бизнеса, както и образованието и науката.

В изявлението си на форума Румен Радев благодари на Германия и на германския бизнес за всичко, което се прави за България.

„Международните кредитни агенции дадоха своя положителен кредитен рейтинг за България и като перспектива за развитие. Обръщам се към вас, ние сме отворени за диалог, за съвместна работа. Ще намерите добра основа, която ще гарантира възвръщаемост. Вярвам, че Германия ще продължи да бъде активна по отношение на инвестициите у нас“.

- реклама -