Радев: В желанието си да уцели мен, Петков отстреля г-жа Нинова

„Интервюто пред „Гардиън“ е много показателно. Премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна и в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която отговаря за издаване на разрешителни за това оръжие“. Това каза президентът Румен Радев, който днес е в авиобаза „Граф Игнатиево“ за честването на 110 години от първия боен полет на българската авиация.

Относно решението от вчера на парламента сваляне на ветото за евроинтеграцията на Северна Македония държавният глава обяви: „Вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят“.

По думите му българските партии, с изключение на „Имат такъв народ“ (ИТН), са отказали преди месеци същите предложения, които одобриха, след като ги предложи френският президент Еманюел Макрон.

„Знаете, че аз отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в конституцията. Факт е, че това бе прието от френското председателство, но е парадоксално, че беше по лесно да бъдат убедени убеден френският президент и европейските лидери, отколкото българският министър председател, чийто кабинет не пое дори отговорност за действията си“, коментира президентът.

 

„Така нареченото „Френско предложение“ съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да бъде много по-успешно като цяло, включително и Българо-македонския протокол, ако нашите политици имаха много, много по-голямо внимание към целия този процес; ако дипломатите от Външно министерство не разчитаха само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в някакви приемливи рамки“.

 

- реклама -